Studiu: Problema majoră de care se lovesc majoritatea oamenilor care trec la o mașini electrice (nu lipsa stațiilor sau autonomia)

25.08.2023
Studiu: Problema majoră de care se lovesc majoritatea oamenilor care trec la o mașini electrice (nu lipsa stațiilor sau autonomia)
Foto: Profimedia Images

Multe mașini electrice moderne sunt niște computere pe roți. Acestea au caracteristici tehnice avansate care au scopul de a-i menține pe pasageri conectați și în siguranță. Totodată, funcțiile smart sunt o modalitate prin care producătorii încearcă să se diferențieze de concurență.

Totuși, posesorii de automobile electrice au mai multe probleme când vine vorba de interacțiunea cu tehnologiile acestora decât cei care dețin modele cu motoare termice, potrivit unui studiu realizat de JD Power. De exemplu, în cazul sistemelor de asistență la parcare au fost înregistrate în medie 27,4 probleme la 100 de vehicule electrice și doar 10,7 probleme la mașini convenționale. Mai mult, sistemele avansate din interior care urmăresc privirea șoferului sau îi recunosc fața au mai multe probleme în cazul mașinilor electrice, comparativ cu cele cu motoare termice: 50 la 100 de vehicule față de 31,2 la 100 de unități.

Totodată, automobilele electrice înregistrează mai multe probleme de calitate a construcției decât cele cu motoare cu combustie internă, arată cercetarea.

Citește și: La mașina tradițională faci revizia an de an. Ce întreținere periodică necesită automobilele electrice?

Proprietarii de automobile electrice nu sunt toți încântați de tehnologiile avansate incluse de producători. De aceea, nu surprinde faptul că tot mai mulți posesori renunță la folosirea sistemelor avansate de asistență a șoferului (advanced driver assist systems). De exemplu, numărul celor care folosesc sisteme precum frânarea de urgență la mersul cu spatele, ieșirea în siguranță din mașină sau virajul de urgență a scăzut în ultimul an, potrivit JD Power.

Studiul a fost realizat în perioada februarie – mai 2023 și este bazat pe răspunsurile a 82.472 de proprietari de automobile noi. Aceștia au fost chestionați la trei luni după achiziție.

Cercetările anterioare au arătat că oamenilor nu le place faptul că din mașinile noi, mai ales cele electrice, dispar butoanele fizice, iar controlul diferitelor funcții se face prin comenzi date prin intermediul ecranelor tactile.

Sursa: JD Power

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Alex Manole
Alex Manole
Alex Manole este un tânăr jurnalist, aflat la început de carieră, absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București. Alex este pasionat de gaming, internet și tehnologii neobișnuite. citește mai mult