Tesla, obligată din nou să elimine o funcție de pe 579.000 de mașini pentru „risc de accident”

11.02.2022
Tesla, obligată din nou să elimine o funcție de pe 579.000 de mașini pentru „risc de accident”

Mașinile Tesla au ieșit în evidență în ultimii câțiva ani datorită faptului că primesc tot felul de funcții neconvenționale prin actualizări de software. Pe lângă posibilitatea de a te uita la filme prin streaming sau de a rula jocuri pe consola centrală a mașinii, Tesla a integrat și moduri fără o utilitate reală, precum posibilitatea de a sincroniza luminile mașinii cu muzica sau de a scoate sunete „amuzante” prin difuzoarele exterioare. Această funcție, numită din urmă „Boombox”a fost însă declarată „nesigură” de autoritățile din SUA și va fi eliminată.

Tesla elimină capabilitate Boombox de pe mașinile sale, la cererea autorităților

În ultima perioadă, NHTSA, autoritatea americană care reglementează siguranța pe drumurile publice din țară, a tot cerut Tesla să repare sau să elimine anumite funcții care ar putea să pună în pericol traficul. În cazul Boombox, capabilitatea de a reda sunete amuzante prin difuzoarele exterioare, reprezentanții NTHSA spun că aceste sunete ar putea acoperi sunetul pe care mașinile electrice sunt obligate să le redea în mișcare, pentru a putea fi auzite de către pietoni în timpul mersului.

Astfel toate mașinile Tesla Model S, Model X și Model Y livrate între 2020 și 2022, cât și anumite variante de Model 3 livrate între 2017 și 2022 vor primi un update „over the air” care va elimina capabilitatea Boombox din software. În total, 579.000 de mașini sunt afectate de acest nou „recall”. Din fericire, șoferii nu trebuie să ajungă la service pentru a-și „repara” mașinile, ci trebuie doar să le conecteze la Wi-Fi sau să le lase să își facă update-ul prin intermediul internetului de la bord.

Recent, mașinile Tesla echipate cu capabilitate Full Self-Driving au fost de asemenea „chemate în service” pentru că sistemul automat de condus nu oprea la întâlnirea indicatoarelor de stop, ci continuau să meargă foarte încet dacă nu detectau pericole imediate.

Conform Tesla, mașinile sale nu au fost implicate în accidente cauzate de funcția Boombox:

„În timp ce Boombox poate să facă vehiculul mai ușor de observat pentru pietoni, un vehicul care folosește Boombox în mișcare poate cauza PWS (pedestrian warning system) să nu mai respecte regulamentul FMVSS 141, putând crește astfel riscul unei coliziuni. Tesla nu cunoaște cazuri de accidente, vătămări sau fatalități în relație cu această condiție.”

sursa: electrek

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult