Tesla pregătește trecerea la acumulatori next-gen. Până la 750km autonomie, chiar de anul viitor

25.01.2022
Tesla pregătește trecerea la acumulatori next-gen. Până la 750km autonomie, chiar de anul viitor

Lucrând în parteneriat cu Panasonic, Tesla este pe cale să echipeze mașinile din gamă cu o nouă generație de acumulatori Li-ion, ceva mai ieftin de produs și capabili să livreze cu 20% mai multă autonomie decât cei folosiți în prezent.

Potrivit surselor din industrie, Panasonic va demara producția de serie pentru noua generație de acumulatori Li-ion încă de anul viitor. Din punct de vedere constructiv, acestea sunt celule cu format 4680 (46mm x 80mm), de două ori mai mari decât generația actuală dar cu de până la 5 ori mai multă capacitate per unitate. Astfel, Tesla va putea realiza pachete de acumulatori cu mai puține celule, dar mai multă capacitate. Totodată, complexitatea pachetului de acumulatori va scădea, implicit și prețul acestuia. Același surse arată că autonomia versiunii long-range Tesla Model S va crește de la 650km la 750km.

Rămâne de văzut dacă reducerea de costuri estimată la 10%-20% pentru fabricarea noilor celule Li-ion se va regăsi în prețul final al autoturismelor, sau Tesla va opta în schimb pentru majorarea profitului realizat. În realitate, economiile pentru Tesla ar putea fi chiar mai mari, de până la 30% în cazul păstrării neschimbate a autonomiei actuale (poți obține aceeași autonomie, instalând cu până la 20% mai puține celule Li-ion).

Panasonic, principalul furnizor pentru modelele mai scumpe ale Tesla, investește aproximativ 704 de milioane de dolari în instalarea de noi echipamente pentru producerea de acumulatori la fabrica sa din prefectura Wakayama, în Japonia. Potrivit informațiilor neconfirmate oficial, doar această fabrică va avea suficientă capacitate de producție pentru echiparea a 150000 de vehicule electrice anual. Panasonic ar putea produce loturi mici din noua generație de acumulatori încă din luna martie a acestui an, cu scopul de a facilita testarea si validarea tehnologiilor folosite înaintea debutului oficial.

Pe lângă folosirea bateriilor fabricate de Panasonic, Tesla intenționează să-și dezvolte propriile soluții interne, reducând dependența de partenerii externi. Cu toate acestea, Elon Musk a declarat în septembrie 2021 că va crește achizițiile de acumulatori furnizați de Panasonic, LG Chem și CATL, totodată avertizând cu privire la „lipsuri semnificative” în 2022 și ulterior, ce ar putea fi adresate doar cu ajutorul fabricilor proprii de acumulatori.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult