Tesla se întoarce la volanul rotund pe Model S și X

07.01.2023
Tesla se întoarce la volanul rotund pe Model S și X

Tesla Model S și Model X, care au primit un upgrade major în 2021, în special la interior, renunțaseră la volanul tradițional, în favoarea unei „manșe”, similară cu cea de la bordul avioanelor. Se pare însă că există o cerere destul de mare pentru un volan tradițional, întrucât producătorul de vehicule electrice a anunțat că va oferi din nou ca opțiune echiparea cu un volan circular.

Cei care comandă Tesla Model S sau X pot opta pentru un volan rotund

Modelele S și X din prezent au primit câteva schimbări majore în modul în care sunt conduse. Pe lângă manșa care înlocuiește volanul, mașinile premium ale Tesla au renunțat și la manetele de pe laterale. Astfel, nu mai există un „schimbător” de viteze și nici o manetă de semnal. Acestea nu se vor întoarce nici cu noul volan rotund, însă pare că Tesla măcar ia în considerare feedback-ul, ceea ce sugerează că dacă se vor plânge destui clienți, este posibil să le ofere din nou ca opționale.

Vestea bună este că alegerea unui volan rotund nu adaugă costuri extra sau timpi mai mari de așteptare. Volanul rotund oferă aceeași funcționalitate precum manșa, integrând butoane capacitive pentru semnal și alte funcții, în timp ce schimbătorul de viteze este „automat”. Asta înseamnă că mașina va schimba automat pe modul Drive, Reverse sau Park în funcție de cum analizează situația în care mașina se află. Alternativ, poți schimba modul de operare de pe consola principală cu touchscreen.

tesla model s wheel

Motivul pentru care Tesla a apelat la manșă în locul unui volan este creșterea vizibilității pentru ecranul de pe bord, unde sunt afișate informații precum viteza și autonomia rămasă, dar, unde totodată poți vedea și informațiile în timp real ale modului de condus Full Self-Driving.

În 2023 sunt așteptate modele „facelift” pentru Tesla Model 3 și Y. Acelea nu au fost actualizate de mult timp și, ne așteptăm să vedem opțiuni similare la bordul acestora, întrucât acestea nu au avut manșa de control până acum. Măcar putem presupune că alegerea între volan și manșă va fi disponibilă din start pe aceste modele.

sursa: The Verge

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult