Toyota a prezentat un concept de mașină electrică cu schimbător manual de „viteze” și sunete false de motor

18.06.2023
Toyota a prezentat un concept de mașină electrică cu schimbător manual de „viteze” și sunete false de motor

Toyota a prezentat un concept de mașină electrică cel puțin ciudat, care este echipat cu un schimbător de viteze manual, în ciuda faptului că motoarele electrice nu au nevoie de așa ceva. Ba mai mult, acest schimbător manual simulează funcționarea unei cutii de viteze, limitând motorul la diverse trepte de performanță. De asemenea, pentru a simula experiența unei mașini cu motor pe combustie internă, sunt simulate chiar și sunetele specifice unui astfel de vehicul. Întrebarea rămâne însă… de ce?

Noua mașină concept de la Toyota „simulează” cutia de viteze manuală pe motoare electrice

Având în vedere că mașinile electrice asigură o experiență de condus mai confortabilă și mai precisă, este greu de înțeles de ce ar fi implementate elemente care să reducă din confort și precizie. Pe de-o parte, confortul este mai bun întrucât nu mai există niciun fel de sunet de motor în mașină. Chiar și producătorii de mașini cu combustie internă încearcă pe cât posibil să limiteze sunetul motorului și să antifoneze cât mai bine cabina pentru a elimina acest sunet.

Apoi, cutia de viteze manuală este o caracteristică fie pentru mașini ieftine, fie pentru mașini sport. Este greu de crezut că pasionații de mașini sport ar alege o mașină electrică cu un schimbător de viteze „fals”, care doar controlează din software puterea mașinii și sunetul fals al motorului. Cei care au văzut mașina concept în persoană au criticat inclusiv sunetul produs de „motor”, care atunci când este accelerat în poziția neutră este extrem de deranjant și nu tocmai similar cu ceea ce ar produce o mașină cu combustie internă. Aceste detalii ar putea fi însă îmbunătățite în timp.

Toyota nu pare să fie însă singura companie care ia în calcul producția de astfel de mașini electrice. Ford a prezentat un Mustang electric cu o cutie de viteze manuală, dar era doar o mașină de „show”, nu una de producție, iar Jeep a realizat la rândul său un concept cu transmisie „manuală”. Și Lexus, o divizie Toyota, se pare că lucrează de asemenea la un sistem care va „mima” un sistem de transmisie automată pe mașini electrice cu ambreiaj și schimbător manual.

Cu destule reacții negative la aceste concepte, probabil că acest tip de mașini electrice nu vor ajunge niciodată pe piață. Din păcate, în acel caz, toată cercetarea și dezvoltarea investită în ceva atât de banal, care doar să imite un tip de motor care probabil că va dispărea în următorii 20 de ani de pe mașini de producție, se va dovedi a fi o pierdere de timp.

Reprezentanții Toyota sunt destul de încrezători că această tehnologie va „surprinde” clienții și va „amplifica senzația de condus” pe mașini electrice. Compania speră ca până în 2030, jumătate din oferta sa de mașini să fie electrică.

sursa: WSJ, Automotive News

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult