Toyota oferă prima demonstrație cu SkyDrive, o mașină zburătoare controlată de un pilot real

31.08.2020
Toyota oferă prima demonstrație cu SkyDrive, o mașină zburătoare controlată de un pilot real

Botezat Toyota SkyDrive, noul VTOL (vehicul cu decolare și aterizare verticală) este asemănător unei drone autonome, modificată pentru a fi controlată de pasagerul aflat la bord.

Cu nume de cod SD-03, prototipul demonstrat într-un spațiu special amenajat de Toyota a fost controlat de un pilot echipat în costum de protecție, fapt ce sugerează că planul producătorului auto pentru dezvoltarea unei flote de taxi aerian este încă departe de materializare.

Toyota SkyDrive, un serviciu de taxi aerian pe distanțe scurte

Cu propulsie integral electrică și dimensiuni foarte compacte după standardele unui avion sau elicopter, dispozitivul promite să devină ”un nou mijloc de transport pentru stilul de viață urban”.

Performanțele necesare pentru decolare verticală și transportul unui pasager subt obținute cu ajutorul a opt motoare electrice, grupate câte două pentru fiecare axă ce înlocuiește roțile terestre. Teoretic, vehiculul controlat de computer și doar ghidat de pasagerul aflat la bord oferă redundanță, putând fi manevrat și aterizat în siguranță chiar și dacă unul dintre motoarele electrice încetează să funcționeze.

Adevărata provocare ține însă de autonomia de zbor, greutatea acumulatorilor limitând autonomia de zbor la câteva minute, suficient pentru zboruri pe distanțe scurte folosind trasee prestabilite, cât să depășești rapid zonele cu trafic aglomerat din marile aglomerări urbane.

Toyota SkyDrive

Deocamdată, Toyota nu oferă un termen precis pentru debutul comercial al vehiculelor din gama SkyDrive, tehnologia experimentală trebuind să depășească mai multe etape ținând de siguranță, distanța acoperită și stabilirea cadrului legal.

La fel ca în cazul vehiculelor terestre prevăzute cu funcție de condus autonom, este așteptat ca vehiculele de zbor semi-autonome prevăzute cu propulsie electrică să nu primească undă verde pentru traversarea aglomerărilor urbane decât cu verificări amănunțite și un cadru legal foarte bine stabilit.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult