UE va interzice vânzarea de mașini non-electrice din 2035

15.02.2023
UE va interzice vânzarea de mașini non-electrice din 2035
foto: profimedia

Vânzarea de mașini cu motoare cu combustie internă ar putea fi interzisă în Uniunea Europeană începând cu anul 2035. Parlamentul European aprobat un proiect de lege care ar bloca vânzările de mașini care produc dioxid de carbon. Acesta a fost aprobat cu 340 de voturi pentru, 279 voturi împotrivă și 21 de abțineri. Regulamentul era deja stabilit încă din octombrie, dar acum procesul de introducere a acestuia în legislația UE a fost pornit și, cel mai probabil, va fi adoptat.

În 12 ani, toate mașinile noi vor trebui să elimine complet emisiile de carbon

Sub noua lege, toate mașinile care sunt vândute în cele 27 de țări ale Uniunii Europene începând cu anul 2035 vor trebui să nu emită deloc noxe. Astfel, nu sunt interzise prin lege mașinile cu combustie internă, însă este greu de crezut că vor fi produse mașini cu motoare care ard benzină sau motorină, cu emisii de carbon zero.

De asemenea, același regulament cere producătorilor de mașini să scadă nivelul de emisii ale mașinilor noi cu 55% până în 2030, față de nivelul raportat în 2021, adică cu cinci ani înainte de blocarea vânzărilor pentru mașini cu motoare cu combustie internă. Cu această nouă lege în efect, Uniunea Europeană dorește să devină neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050.

Există câteva excepții pentru companii care nu produc un număr de mașini foarte mare. De exemplu, producătorii care au producție anuală de sub 10.000 de mașini și sub 22.000 de dube, nu vor trebui să reducă emisiile atât de mult. Există și un pan pentru camioane, care ar trebui să reducă emisiile de carbon cu 90% până în 2040.

Următorul pas este votul în Comisia Europeană și publicarea legii. Astfel de legi par să apară din ce în ce mai des în țările vestice. Marea Britanie dorește interzicerea vânzării de mașini noi non-electrice în 2030 și de mașini hibrid în 2035. Statul California din SUA are termenul stabilit tot pentru 2035.

sursa: The Verge

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult