Un producător chinez promite mașini electrice care se încarcă în 10 minute

24.04.2023
Un producător chinez promite mașini electrice care se încarcă în 10 minute

Imediat după ce gigantul CATL a anunțat o nouă varietate de acumulatori cu ioni de sodiu, Li Auto, un producător pentru piața chineză promite mașini electrice care pot câștiga 400km de autonomie cu doar 10 minute de încărcare.

Fără a preciza capacitatea efectivă a bateriei, Li Auto susține că acumulatorul procurat de la furnizorul CATL poate oferi o autonomie de până la 1000 Km și acceptă încărcare la viteză 4C, unde curentul de încărcare reprezintă de 4x capacitatea acumulatorului.

În termeni tehnici, viitorul automobil electric semnat Li Auto va avea un sistem de alimentare cu arhitectură pe 800V, comparat cu 400V la actuala generație Tesla Model Y. Astfel, în combinație cu o stație de încărcare compatibilă, puterea de încărcare este aproape dublată de la 250Kwhr (Tesla Supercharger) la 480Kw. Însă pentru încărcare și mai rapidă va fi nevoie de un format de conector complet nou. Momentan, producătorul chinez promite amenajarea a 25 stații de încărcare cu viteză de 480Kw, numărul urmând să crească la 300 de stații până la finalul acestui an.

masini electrice
Foto: Shutterstock

Cert este că Li Auto este doar unul dintre clienții CATL pentru formatul de baterie Qilin CTP 3.0, creat spre a fi oferit și altor producători de mașini electrice. Orientat către aplicații de înaltă performanță, produsul folosește în continuare acumulatori cu tehnologie Li-ion, mai costisitori dar cu tehnologie deja ajunsă la maturitate. Spre exemplu, acumulatorii produși de CATL au o densitate de stocare a energiei de 255 Wh/kg, cu 13% mai mult decât celulele cu format 4680 echipate la bordul mașinilor Tesla.

Extrapolând din datele furnizate de producător, viitorul model Li Auto va avea baterie de aproximativ 120 kWh și autonomie de 700 – 800 km. Deși, nu chiar la nivelul de 1.000 de kilometri promis de CATL, autonomia și viteza de încărcare enunțată reprezintă un salt major față de actuala ofertă Tesle.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult