Un șef de la Tesla recunoaște că demonstrațiile video de condus autonom din 2016 au fost trucate

18.01.2023
Un șef de la Tesla recunoaște că demonstrațiile video de condus autonom din 2016 au fost trucate

În 2016, Tesla promitea mașini electrice care se pot conduce singure, demonstrând într-un clip video felul în care o mașină ajunge din punctul A în punctul B fără intervenția șoferului. De altfel, mașina respecta semnele de circulație și semafoarele, în ciuda faptului că sistemele de asistență din prezent de pe Tesla în continuare nu oferă aceste capabilități la același nivel. Se pare că totul a fost 100% falsificat pentru clipul repectiv, conform declarațiilor directorului de software Autopilot de la acea vreme.

Tesla promitea funcții care depășeau capabilitățile reale ale mașinilor

Ashok Elluswamy, a recunoscut în cadrul unui proces legal, că ceea ce a fost prezentat public în 2016 nu reprezenta realitatea tehnologiei de condus autonom de pe Tesla de la acel moment. Chiar dacă Elon Musk l-a publicat pe internet spunând că toate modelele Tesla sunt echipate deja cu toate sistemele necesare pentru a permite „Full Self-Driving”, activitățile prezentate în clip erau trucate.

Full Self-Driving Hardware on All Teslas from Tesla on Vimeo.

Elluswamy spune că nu știe exact dacă șoferul care se afla în mașină a folosit sau nu accelerația și frâna, însă poate spune cu certitudine că mașina nu mergea pe acel traseu așa cum software-ul de condus autonom ar trebui să o facă, adică în regim dinamic. La momentul respectiv, pentru a demonstra tehnologia, echipa Tesla a trebuit să studieze îndeaproape traseul și să îl capteze 3D pentru a permite mașinii să îl urmeze și să nu se abată de la drumul prestabilit. Apoi, la momentul respectiv, mașinile Tesla nu puteau distinge semne de circulație și nu puteau opri automat la semafoare sau să pornească la culoarea verde.

Acțiunile prezentate în acel clip erau mai degrabă aspiraționale, tehnologia Full Self-Driving din prezent, în stadiu beta, echipată acum cu algoritmi îmbunătățiți și cu hardware mai performant, având în continuare probleme cu astfel de situații.

Aceste declarații au fost făcute de Elluswamy în cadrul unui proces în care compania Tesla este implicată.  Familia lui Wei Huang, un proprietar de Tesla, învinuiește compania pentru moartea acestuia. Huang a murit în 2018 într-un accident în timp ce sistemul Autopilot era pornit, în urma impactului cu o barieră de pe autostradă. Sistemul Autopilot era activat, însă mașina, un Model X, nu a frânat pentru a evita impactul.

sursa: The Verge

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult