Urmând tăierilor de prețuri, Tesla devine compania cu cea mai mare creștere a cotei de piață din Europa

10.07.2023
Urmând tăierilor de prețuri, Tesla devine compania cu cea mai mare creștere a cotei de piață din Europa
Foto: Shutterstock

Concurând pe segmentul EV, Tesla este una dintre puținele companii care continuă să aibă succes în piața auto. Ce-i drept, măsurat la o cotă de numai 2.63% din întreaga piață auto, care include și restul modelelor cu propulsie termică.

Potrivit datelor furnizate de JATO Dynamics pentru 28 de piețe europene, înmatriculările de vehicule noi au totalizat 1.116.472 unități în luna mai, consemnând o creștere cu 18% față de cele 943.435 de unități vândute în aceeași lună a anului trecut.

Astfel, rezultă că pe piața europeană au fost vândute 5,3 milioane de mașini EV, în creștere cu 17%. Felipe Munoz, analist global la JATO Dynamics, a comentat: „În timp ce autoturismele cu propulsie electrică (BEV) și SUV-urile continuă să stimuleze redresarea industriei, creșterea pe toate segmentele nu a fost suficientă pentru a readuce volumul total la nivelurile de dinainte de pandemie”. Volumul total până în prezent a scăzut sub cele 6,93 milioane de unități înregistrate în aceeași perioadă din 2019 și a fost similar cu nivelurile observate în 2021, când piețele care încă se redresau după blocaje din perioada pandemiei COVID.

De la o cotă minusculă, de 2.63% din întreaga piață auto, Tesla se poate lăuda cu 29.400 mașini vândute în luna mai 2023, în creștere semnificativă de la totalul de 8810 mașini vândute în perioada similară din 2021, respectiv, 2757 mașini în 2020 și 4087 unități vândute în luna mai 2019

Raportat strict la piața de vehicule electrice, Tesla deține 18.9% din piața europeană, în creștere de la 12.2%  anul trecut. Per total, vânzările de mașini electrice au crescut cu 65% în piața europeană, până la 169.091 unități, reprezentând 15% din totalul autoturismelor nou înscrise în circulație în perioada lunii mai 2023.

Desigur, pe segmentul mașinilor pe combustie lucrurile arată substanțial diferit, brandurile tradiționale păstrând clasamentul cu care ne-am obișnuit. Vestea bună este că brandul autohton, Dacia, continuă să conducă acest clasament cu modelul Dacia Sandero, încă favorit în topul vânzărilor.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult