VIDEO: cum se conduce singură o mașină Tesla între San Fracisco și Los Angeles

04.01.2021
VIDEO: cum se conduce singură o mașină Tesla între San Fracisco și Los Angeles

Tesla a lansat la sfârșitul lunii octombrie prima versiune beta pentru public a sistemului Full Self-Driving, sistemul de condus autonom pe care compania îl vinde la prețul de 10.000 de dolari. Acesta este însă doar un pachet software, întrucât toate mașinile vândute în ultimii ani sunt deja echipate cu hardware-ul necesar, utilizatorii putând activa funcția pe mașina lor chiar dacă nu au cumpărat-o la lansare.

Un șofer de Tesla care a primit acces la funcțiile de condus autonom în versiune beta demonstrează stadiul în care se află în acest moment, la mai puțin de două luni după lansarea oficială. Acesta a făcut un drum pe coasta de vest a Statelor Unite ale Americii într-o tesla Model 3, între San Francisco și Los Angeles, cu funcțiile Full Self-Driving activate. În afară de câteva instanțe minore în care a fost necesară preluarea controlului pentru a evita gropi în asfalt în oraș, mașina a fost condusă singură, de sistemul software.

Chiar dacă este abia în stadiu beta, modul Full Self-Driving de pe Tesla pare să funcționeze foarte bine

Spre diferență de modul în care Tesla construia sistemul Autopilot inițial, modul Full Self-Driving este acum operat de o rețea neuronală cu algoritmi AI. Astfel, nu numai că modelul de condus este permanent îmbunătățit de fiecare mașină Tesla care este pe șosele în fiecare moment, însă nu este necesară optimizarea în mod special pentru fiecare segment de drum în parte. Practic, având la îndemână experiența tuturor șoferilor de Tesla ca model de condus, mașina poate analiza pe loc și lua decizii în timp real.

Clipul în care mașina este condusă dintr-o parte în cealaltă a Statelor Unite arată cum mașina navighează singură între benzi pe autostradă sau pe drumuri naționale, cum depășește și cum adaptează viteza la condițiile de trafic și la limitele în vigoare.

Desigur, mâinile șoferului trebuie să stea permanent pe volan pentru a putea folos aceste funcții, deci atenția acestuia este încă necesară, însă acesta nu preia controlul decât dacă apasă pe pedale sau virează intenționat de volan. Iar Elon Musk susține că Tesla va îmbunătăți semnificativ aceste funcții în timp, odată ce ajung la mai mulți clienți.

De altfel, acesta spune că hardware-ul de procesare proprietar, alături de camerele și senzorii ultrasonici sunt de ajuns pentru condus autonom, în timp ce spune că celelalte companii care investesc resurse în LiDAR nu vor avea succes pe termen lung, întrucât tehnologia este prea scumpă. Totuși, camerele video și senzorii ultrasonici au limite, care ar putea cauza probleme în anumite zone ale lumii. De exemplu, pe zăpadă, acestea ar putea să nu aproximeze corect distanțele, în timp ce senzorii laser ar detecta cu precizie mai mare obstacole în astfel de scenarii.

sursa: Engadget

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult