Volvo anunță SUV-ul electric EX90, „cea mai sigură mașină de până acum”

10.11.2022
Volvo anunță SUV-ul electric EX90, „cea mai sigură mașină de până acum”

Volvo a anunțat EX90, noul său SUV electric de top, care va fi vândut în paralel cu modelul XC90, modelul comparabil cu combustie internă. Aceasta ar putea fi „cea mai sigură mașină” de până acum, fiind echipată cu mulți senzori atât în interior, cât și în exteriorul mașinii. Și în ciuda dimensiunilor mari și spațiului mare de la interior, care poate găzdui 7 persoane, mașina are și o autonomie de top și încărcare foarte rapidă.

Volvo EX90 oferă autonomie mare

Noul Volvo EX90 beneficiază de una dintre cele mai mari baterii din piață, de 11kWh. Aceasta alimentează două motoare electrice cu putere de 496 cai putere și cuplu de 910Nm în modul AWD. Acestea ar trebui să poată mișca mașina pe șosele în condiții optime pentru aproximativ 600 de kilometri, iar încărcarea ar trebui să fie foarte rapidă. În cazul în care ai la dispoziție o stație de 250 kWh, ar trebui să poți încărca între 10 și 80% în doar 30 de minute.

Volvo EX90 back

Bateria imensă poate fi folosită însă și pentru a alimenta alte dispozitive în sens invers. Volvo a implementat tehnologie de alimentare bidirecțională, care poate susține necesarul de energie electrică dintr-o casă în cazul unei pene de curent. Am tot văzut astfel de funcții și pe alte mașini electrice mari, precum Ford F150 Lightning, în ultima vreme.

Mașina este plină de senzori, la exterior și interior

La capitolul senzori, Volvo folosește o combinație de senzori optici, senzori cu ultrasunete și LiDAR, pentru a monitoriza permanent tot ce se întâmplă în jurul mașinii. Astfel, pietonii ar putea fi detectați de la distanțe de până la 250 de metri, în condiții ideale de vizibilitate. Volvo spune că aceste tehnologii ar putea reduce numărul de accidente cu 9% și ar putea reduce riscul de vătămare gravă sau deces în accidente cu pietoni cu 20%.

Volvo EX90 inside

De asemenea, în interiorul mașinii, sunt folosiți alți senzori precum LiDAR și senzori optici pentru a detecta dacă în interiorul mașinii se află un copil sau un animal de companie. În cazul în care sunt detectați, va apărea un mesaj pe ecranul central care să amintească șoferului să lase geamul deschis, sau să nu îi lase în mașină.

Același sistem monitorizează și atenția șoferului și îl poate atenționa că este obosit sau distras. De asemenea, mașina poate încetini și opri pe marginea drumului automat, și poate chiar să cheme ajutoare în cazul unei urgențe.

Prețul de pornire pentru Volvo EX90 este de aproximativ 80.000 de dolari americani.

sursa: Engadget

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult