Alternativa blockchain la Google Maps le permite șoferilor să câștige criptomonede

06.04.2022
Alternativa blockchain la Google Maps le permite șoferilor să câștige criptomonede

Firma Hivemapper dezvoltă o alternativă descentralizată la serviciul Google Maps, bazată pe blockchain-ul Solana. Startup-ul a atras recent o rundă de investiții în valoare de 18 milioane de dolari.

În acest moment, piața hărților digitale este dominată de jucători precum Google, TomTom sau Apple, care decid ce este și ce nu este bun sau util pentru utilizatori. Hivemapper lucrează, însă, la un serviciu descentralizat, open-source, de hărți. Acesta este construit de o rețea de utilizatori care folosesc camere video de bord.

Șoferii care contribuie la dezvoltarea Hivemapper sunt recompensați cu criptomonede Honey (HNY). Cei care editează hărțile își pot spori câștigurile.

Startup-ul a vrut să folosească inițial Ether (ETH), dar a renunțat din rațiuni care țin de costuri și implementare.

CEO-ul startup-ului este Ariel Seidman, fost director din cadrul Yahoo! responsabil cu dezvoltarea Yahoo! Maps. Firma Hivemapper a fost fondată în 2015 și inițial a folosit drone pentru a realiza hărți. Metoda nu s-a dovedit a fi, însă, foarte eficientă, fiind probleme de scalabilitate. Astfel, firma a schimbat strategia: a început să plătească oamenii pentru a ajuta la construcția hărților.

Camera Hivemapper Dashcam, care va costa 449 de dolari și va fi livrată începând cu luna iulie a acestui an, îi va recompensa pe utilizatori cu HNY în funcție de numărul de kilometri parcurși. Imaginile surprinse sunt adăugate automat la serviciul de hărți. Platforma include funcția Freshview, care le permite utilizatorilor să vadă cum s-a schimbat, de-a lungul timpului, o zonă.

În acest moment, utilizatori folosesc dispozitivele în nouă zone metropolitane, inclusiv în Los Angeles. Pe viitor, interesați să folosească serviciul ar putea fi în special șoferii de taxi, cei din serviciile de ride-sharing sau curierii, care oricum parcurg distanțe mari în orașe zilnic.

Hărțile produse de Hivemapper vor putea fi folosite în aplicații de navigație precum Google Maps, în jocuri video sau de către serviciile de logistică.

Sursa: Decrypt.co

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult