AMD este acum o companie mai valoroasă decât Intel

24.02.2022
AMD este acum o companie mai valoroasă decât Intel

Motivată și de succesul achiziției companiei de semiconductoare Xilinx, cotația acțiunilor AMD a crescut cu încă 2% în sesiunea de tranzacționare de marți, ducând valoarea de piață a companiei la un impresionant 188 miliarde dolari, depășind în mod consistent rivalul Intel (182 miliarde dolari valoare de piață).

Valoarea de piață a AMD a depășit-o pentru prima dată pe cea a Intel în urmă cu doar o săptămână, când anunțul oficializării achiziției Xilinx, pentru suma de 35 miliarde dolari (cea mai mare tranzacție realizată vreodată în istoria de 53 ani a companiei americane), a determinat creșterea abruptă a cotației acțiunilor AMD. Faptul că valoarea de tranzacționare a revenit aproape de nivelul anterior vine astfel să confirme încrederea investitorilor în perspectivele AMD de a capta în continuare din cota de piață a rivalului Intel.

Devansarea Intel în privința valorii de piață vine la finalul unui an cu vânzări și profituri record, AMD anunțând pentru anul 2021 creșteri de 68% și 117% pentru anul 2021. În schimb, vânzările și profiturile Intel au crescut în același an 2021 cu 2%, respectiv 7%.

În timp ce Intel pare că a preluat deja conducerea în topul vânzării de procesoare către consumatorii retail, succesul pe termen lung al companiei este departe de a fi garantat, noua ofertă de procesoare Intel concurând împotriva unor soluții AMD lansate în urmă cu peste un an.

Raportate la creșteri modeste ale vânzărilor, estimate la numai 2% pentru anul 2022, planurile Intel pentru noi investiții costisitoare în cercetare și dezvoltarea capacității de fabricare a microprocesoarelor lasă mai degrabă un gust amar pentru investitori, care anticipează o scădere reală a profiturilor de 36%.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult