Apple ar putea produce iPhone şi în India, dar cu o condiţie

23.01.2017
Apple ar putea produce iPhone şi în India, dar cu o condiţie

Apple este de acord să înceapă producţia de smartphone-uri iPhone în India, dar vrea ajutor din partea guvernului, în special prin reduceri de taxe, potrivit unei surse citate de Bloomberg.

 

Reprezentanţii companiei din Cupertino, California, se vor întâlni săptămâna următoare cu oficialii din New Delhi, pentru a discuta posibilitatea construirii unei fabrici în ţară, în 2017.

Apple, cea mai valoroasă companie din lume, cere, în schimb, numeroase concesii financiare din partea Indiei, una dintre cele mai sărace ţări. Printre facilităţi se numără eliminarea taxelor impuse importurilor de componente şi echipamente timp de 15 ani, potrivit unei persoane apropiate de subiect, citată de Bloomberg.

 

„Ne dorim ca Apple să construiască o fabrică în India”, a declarat ministrul Tehnologiei Informaţiilor din India, Ravi Shankar Prasad.

 

Apple vrea să sprijine afacerile din India în contextul în care ţara cu 1,3 miliarde de locuitori devine piaţa de smartphone-uri cu cea mai rapidă creştere, iar vânzările din Statele Unite şi China scad.

 

Tim Cook, directorul executiv al Apple, a vizitat India şi a cerut aprobarea guvernamentală pentru a deschide propriile magazine. India a insistat ca Apple, ca orice retailer, să îşi procure 30% din componente din piaţa locală.

 

Totuşi, Apple a trimis o listă de cerinţe pentru întâlnirea din 25 ianuarie cu oficialii din câteva departamente guvernamentale, conform sursei citate de Bloomberg.

 

 

Mai mult, Apple cere o excepţie de la taxele vamale pentru echipementele noi şi cele folosite, aduse în India. Ziarul Indian Express a scris că Apple vrea să fie scutită de taxele impuse materialelor brute, componentelor şi utilajelor de bază.

 

India nu este singura ţară care îi cere companiei Apple să producă local. Donald Trump a spus că vrea să vadă construcţia de iPhone-uri în piaţa de acasă a companiei Apple, ca parte a planului de a impulsiona companiile să creeze mai multe locuri de muncă în Statele Unite.

 

În ciuda succesului global, Apple nu este un jucător important în India, din cauza faptului că telefoanele sunt prea scumpe pentru consumatorii locali. Apple deţine doar 2% din piaţă, într-o ţară unde vânzările smartphone-urile sunt aşteptate să treacă de 500 de milioane, în următorii ani. Samsung şi Micromax sunt liderii pieţei.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult