Apple cumpără 80% din producția pe 5nm de la TSMC pentru 2021

22.12.2020
Apple cumpără 80% din producția pe 5nm de la TSMC pentru 2021

Urmează un an foarte bun pentru TSMC, cel mai mare producător de procesoare din lume. Nu numai că se așteaptă ca anul acesta să înregistreze venituri record după un an în care a produs majoritatea procesoarelor pe 7nm din lume, pentru companii precum Qualcomm, Apple și AMD, dar anul viitor va avea și mai mult de „muncă”. Deja compania a început producția de cipuri pe 5nm, iar anul viitor deja are toată capacitatea de producție deja „vândută”, cu Apple ocupând o mare parte din liniile de producție.

TSMC nu va mai putea lua noi comenzi pentru producție pe 5nm

Apple A14 din iPhone 12 și iPad Air și noile procesoare Apple M1 din computerele Mac sunt primele procesoare Apple pe 5nm, iar acestea au fost produse în fabrica TSMC alături de procesoarele Kirin 9000 de la Huawei. Anul viitor, Apple ar fi rezervat deja 80% din producția de procesoare pe 5nm de la TSMC, cu alte companii ocupând restul de 20%.

Aici vor intra atât procesoarele Apple A14 și Apple M1, deja lansate, cât și generațiile următoare. Vorbim despre un eventual Apple A15 pentru generația iPhone 13, despre un Apple M2, care probabil că va fi integrat în alte computere Mac pe parcursul anului 2021, cât și despre probabil alte variante noi, încă neanunțate.

Ce nu va produce TSMC este noul chipset Snapdragon 888, dezvoltat tot pe arhitectură de 5nm. Comenzile pentru aceste model de la Qualcomm vor fi onorate de Samsung, care le va produce în fabricile proprii, alături de Exynos 2100, dezvoltat tot pe 5nm.

TSMC va începe anul viitor și producția „risk” pentru procesoare pe 3nm. Companiile care vor alege să producă astfel de procesoare își vor asuma că acestea nu vor fi testate înainte de livrare și cel mai probabil, acestea vor fi integrate în produse ultra-premium sau doar în prototipuri. Abia în 2022 este așteptată trecerea la 3nm pentru procesoarele produse în masă.

sursa: Phone Arena

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult