Apple devansează Xiaomi, redevenind al doilea mare producător smartphone din lume

18.10.2021
Apple devansează Xiaomi, redevenind al doilea mare producător smartphone din lume

Avansul Xiaomi în fața Apple pare că a fost mai degrabă o victorie de conjunctură, determinată de prăbușirea Huawei sub efectul interdicțiilor comerciale impuse de SUA și perioada de acalmie dintre lansările Apple.

Între timp, condițiile de piață s-au schimbat din nou în mod radical, avantajând de această dată rivalul Apple. Pe de o parte, noua serie iPhone 13 se bucură de succes peste așteptări. Simultan criza de semiconductoare lovește puternic și industria smartphone, doar companiile influente și cu legături solide pe lanțul de aprovizionare cu componente reușind să evite efectele cele mai grave. Iar Apple este o astfel de companie, gigantul american având de gestionat doar o reducere moderată a producției iPhone 13. Totodată, Apple se află pe lista de clienți preferați ai gigantului TSMC, reușind să evite majorarea cu până la 20% a costurilor de aprovizionarea cu cipuri esențiale.

La nivel global, piața smartphone înregistrează o contracție de 6% a vânzărilor, comparat cu perioada similară a anului trecut. Chiar și fără efectele crizei de semiconductoare, evoluția negativă nu ar fi surprinzătoare, creșterea bruscă a cererii de electronice apărută anul trecut pe fondul măsurilor de carantină nefiind sustenabilă.

Xiaomi Apple Samsung YoY

Între timp, efectele temperării ușoare a cererii pentru dispozitive smartphone sunt acutizate de „foametea de chipseturi”, așa cum este numită de specialiștii companiei de analiză Canalys. Reacționând la situația apărută, fabricanții de semiconductoare au crescut în mod substanțial tarifele în speranța de a descuraja supra-rezervarea comenzilor cipuri de către marile companii, cu scopul de a obține acces prioritar la liniile de producție. Între timp, producătorii smartphone de mai mică anvergură sunt nevoiți să facă ajustări de ultim moment în specificațiile dispozitivelor, folosind orice combinații de cipuri au la îndemână.

Un astfel de exemplu ar putea fi și noua serie Xiaomi 11T, livrată în versiune Pro cu chipsetul Snapdragon 888. În schimb, modelul non-Pro se alege cu chipsetul Dimensity 1200, soluție cu performanțe și dotări mult inferioare.

În ciuda tuturor dificultăților, rezultatele pe ultimele trei luni au adus pentru Apple o cotă de piață de 15% (față de 12% în perioada anterioară). Între timp, Xiaomi a staționat la o cotă de piață de 14%, în timp ce Oppo a obținut o creștere de 1%, până la 10% cotă de piață. Poziționat confortabil în poziția fruntașă, Samsung deține 23% din piața smartphone.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult