Apple rămâne fără principalul designer de chipseturi pentru dispozitive iOS

01.04.2019
Apple rămâne fără principalul designer de chipseturi pentru dispozitive iOS

Succesul de care s-a bucurat Apple cu produsele iPhone/iPad se datorează în bună măsură avansului tehnologic semnificativ pe care acestea l-au avut în faţa competiţiei. Mai degrabă conservator în unele aspecte, designul hardware a inclus întotdeauna chipseturi cu performanţe mult peste nivelul produselor rivale.

Responsabil cu designul procesoarelor Apple, începând cu modelul A7 şi până în prezent, şeful diviziei platform architecture a părăsit compania după 9 ani de activitate. Chiar dacă numele său,  Gerard Williams III, nu are atâta rezonanţă în spaţiul public precum cel al şefului Apple, amprenta sa asupra companiei a fost una majoră.

Punând lucrurile în perspectivă, chipsetul A7 a fost primul procesor pe 64 de biţi folosit pe dispozitive mobile, determinând rivalul Qualcomm să lanseze în grabă propriul chip pe 64 de biţi pentru telefoane Android.  Acesta a fost Snapdragon 810, un veritabil eşec amintit doar pentru temperaturile mari de funcţionare şi descărcarea rapidă a acumulatorului pe dispozitivele care îl foloseau. Contemporanul său, chip-ul Apple A7 folosit pe telefoanele iPhone 5s nu avea această problemă.

În anii ce au urmat, Williams a avut rol de decizie în ce priveşte designul de ansamblu al chipset-urilor Apple, cu rezultate dintre cele mai bune. Nu este clar ce anume a motivat plecarea lui Williams din companie. Putem doar suspecta recrutarea acestuia de către un producător rival de microprocesoare, sau neînţelegeri cu conducerea Apple.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult