Autoritatea anti-trust din Rusia a amendat Google cu 6,75 milioane de dolari

Autor: Adrian Popa 12.08.2016
Autoritatea anti-trust din Rusia a amendat Google cu 6,75 milioane de dolari
Autoritatea anti-trust din Rusia a anunţat marţi că a amendat Google cu 438 milioane de ruble (6,75 milioane de dolari) pentru abuz de poziţie dominantă pe piaţa sistemelor de operare mobile. Compania este acuzată că îi forţează pe producători să preinstaleze serviciul Google Search pe terminalele care rulează Android şi că nu le permite includerea unor servicii concurente. 
 
Amenda a venit după o sesizare făcută la sfârşitul lui 2014 la Serviciul Federal Antimonopol de Yandex, cel mai mare motor de căutare din Rusia, cu o cotă de piaţă de aproximativ 60%. 

Serviciul anti-trust rus a anunţat că Google are la dispoziţie două luni pentru a plăti amenda. Compania americană a transmis, într-o reacţie solicitată de AFP, că analizează situaţia şi că va decide în perioada următoare paşii care trebuie făcuţi în această situaţie. Google ar fi putut scăpa fără amendă, dar pentru asta ar fi trebuit să recunoască că este vinovată de acuzaţiile care i se aduc, potrivit unui reprezentant al serviciului anti-trust din Rusia. 

Amenda primită este „mărunţiş” pentru Google. Compania a avut anul trecut venituri de 74,5 miliarde de dolari. 

 
Google obligă producătorii de dispozitive mobile care folosesc versiunea de Android dezvoltată de companie şi Open Handset Alliance (Android OHA) să preinstaleze pe terminale servicii Google şi să reducă numărul de modificări pe care le fac sistemului de operare.