Bill Gates: Secretul succesului și al fericirii se rezumă la patru alegeri simple

05.07.2023
Bill Gates: Secretul succesului și al fericirii se rezumă la patru alegeri simple
Foto: Shutterstock

Bill Gates, co-fondator al Microsoft și unul dintre cei mai mari filantropi, a fost multă vreme cel mai bogat om din lume. Nici astăzi nu o duce deloc rău. Averea lui se apropie de nivelul de 120 de miliarde de dolari.

Gates este faimos pentru previziunile lui care s-au dovedit a fi adevărate, dar și pentru înțelepciunea de care dă dovadă deseori. El a oferit, printre altele, patru alegeri simple pe care le poți face în viață pentru a avea mai mult succes și pentru a fi fericit. Iată care sunt acestea:

Trebuie să îți îmbrățișezi unicitatea

Foto: Profimedia Images

„Nu te compara cu nimeni din această lume… dacă faci asta te insulți”, a declarat miliardarul. Studiile arată, de asemenea, că persoanele care se compară tot timpul cu cei din jurul lor sunt mai nefericite. Rețelele de socializare, pe care mulți oameni promovează o „viață perfectă” (pe care de fapt nu o au), accentuează depresia, anxietatea sau insecuritatea unor oameni.

Este important cum abordezi eșecurile și greșelile

Foto: Pixabay/stevepb

Bill Gates crede că succesul trebuie sărbătorit, dar este mai important să înveți din eșecuri și greșeli. Succesul nu este un concept alb sau negru, ci ceva mult mai nuanțat. Ceva ce pare la prima vedere un eșec poate fi, din multe alte puncte de vedere, o reușită. Învățând să tolerezi greșelile și insuccesele vei suferi mai puțin în viitor. Este ca în terapia ACT (Acceptance and Commitment Therapy), care te învață nu să elimini durerea sau anxietatea (deoarece în unele cazuri e imposibil), ci să ducă o viață împlinită reducând-o și trăind cu ea.

Trebuie să îți asumi responsabilitatea pentru propria viață

De multe ori, pentru a se liniști, oamenii caută motive externe pentru eșecurile lor. Însă, în cele mai multe cazuri, noi suntem principalii vinovați pentru viața pe care o avem. Gates a sugerat că cei care își asumă responsabilitatea pentru ce li se întâmplă pot prelua controlul asupra propriilor vieți, pot rupe ciclul sărăciei (acolo unde este cazul) și urmări oportunitățile care îi ajută să crească și le aduc succesul.

Bill Gates
Foto: Profimedia Images

Evită capcana complezenței

„Succesul nu este un învățător bun. Îi poate face pe oameni să creadă că nu pot pierde”, potrivit lui Bill Gates.

Multe mari companii, precum Nokia, Kodak sau Xerox, au devenit niște umbre a ceea ce erau cândva din cauza faptului că au crezut, la un moment dat, că nu mai pot pierde. Chiar dacă ești lider într-un anumit domeniu trebuie să inovezi, să îți asumi riscuri și să te comporți ca și cum ai fi pe locul doi sau trei.

Acum citește și: Bill Gates, foarte optimist în ceea ce privește viitorul: Mai bine să te naști peste 20 de ani decât oricând în istorie

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Alex Manole
Alex Manole
Alex Manole este un tânăr jurnalist, aflat la început de carieră, absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București. Alex este pasionat de gaming, internet și tehnologii neobișnuite. citește mai mult