Bucharest Business School lansează primul raport care analizează piața fintech din România

28.10.2022
Bucharest Business School lansează primul raport care analizează piața fintech din România
Foto: Profimedia Images

Bucharest Business School (Academia de Studii Economice din București) lansează, în parteneriat cu Asociația Fintech din România, primul raport care analizează ecosistemul fintech din România într-un mod cuprinzător.

„Fintech Romania Report” își propune să ofere o imagine de ansamblu asupra schimbărilor actuale care se petrec în sectorul fintech din România și să sublinieze principalele provocări ale acestuia.

Pentru proiect, echipa de cercetători a efectuat un sondaj la care au participat reprezentanți ai companiilor fintech din România. Conform analizei, ecosistemul din România este încă redus, dar a crescut rapid în ultimii ani. Mai mult de jumătate dintre întreprinderi au fost înființate după 2018.

În 2022, tipurile principale de companii din domeniu sunt furnizorii de tehnologie (21,82%), cei ce gestionează plățile și împrumuturile digitale (fiecare cu câte 18,8%) și companiile RegTech (10,91%).

Fintech este prescurtarea de la financial technology (tehnologie financiară), care oferă servicii alternative la cele tradiționale din sectorul financiar.

Industria este reprezentată de Asociația Fintech din România (RoFintech), din care fac parte 22 de membri. În timp ce numărul total de angajați ai companiilor care au participat la studiu este de 397, numărul mediu de angajați pe companie este de aproape 20, cu un minim de 1 angajat și un maxim de 100.

Raportul relevă faptul că industria este extrem de concentrată în ceea ce privește cifra de afaceri, peste 75% din veniturile din 2021 provenind de la fintech-urile de plăți digitale (plăți mobile, transferuri de bani, emitenți de monedă electronică, puncte de acces și alte servicii legate de plăți).

Companiile care furnizează identificare digitală (securitate biometrică, „know your customer” – KYC, protecție împotriva fraudei) reprezintă mai puțin de 8% din piață.

Evenimentul de lansare va avea loc în Aula Magna a Academiei de Studii Economice din București.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Alex Manole
Alex Manole
Alex Manole este un tânăr jurnalist, aflat la început de carieră, absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București. Alex este pasionat de gaming, internet și tehnologii neobișnuite. citește mai mult