Câte salarii medii trebuie să cheltuiască românii, indienii sau ruşii pentru a achiziţiona un iPhone X

30.10.2017
Câte salarii medii trebuie să cheltuiască românii, indienii sau ruşii pentru a achiziţiona un iPhone X
Un român ar trebui să economisească peste două salarii medii lunare pe economie pentru a achiziţiona modelul iPhone X, varianta cu stocare de 64 GB. Un indian ar cheltui peste nouă salarii, în timp ce cu aproape 20% din câştigul lunar un american îşi poate cumpăra ultimul model lansat de Apple.
 
Un român ar trebui să economisească mai mult de două salarii pentru a achiziţiona modelul iPhone X, varianta de stocare de 64 GB, care costă, la precomandă 5.300 de lei şi aproape trei salarii medii pentru varianta de 256 GB, care costă în jur de 6.100 de lei, potrivit calculelor Mediafax.
 
Câştigul salarial mediu nominal net a ajuns la 2.364 de lei (607 dolari), în august 2017, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). Astfel, un român ar trebui să cheltuiască două salarii medii lunare şi încă aproximativ 570 de lei pentru un iPhone X, varianta cu stocare de 64 GB şi două salarii medii lunare şi încă aproape 1.400 de lei pentru varianta cu stocare de 256 GB.
 
iPhone X, valabil pentru precomenzi din 27 octombrie şi pentru cumpărare din 3 noiembrie, costă 1.000 de dolari în Statele Unite şi mult mai mult în alte ţări dacă preţul local este convertit în alte monede. Preţul creşte dacă utilizatorul doreşte achiziţia variantei de 256 GB, care costă 1.149 de dolari, în Statele Unite, conform publicaţiei Quartz.

În India şi China, unde Apple încearcă să se extindă, un iPhone X costă mult mai mult decât salariul mediu lunar local. În India, noul model va costa aproape la fel de mult cât salariul anual al unui cetăţean.

În India, preţul unui iPhone X, varianta de 64 de GB, este de 89.000 de rupee, adică 1.373 de dolari. Salariul mediu lunar, în India, este de 148 de dolari. Astfel, un indian ar trebui să cheltuiască peste nouă salarii medii pentru ultimul model iPhone.
 
Ruşii ar urma să dea peste două salarii medii pentru iPhone X. Având în vedere că preţul ultimului model este de 79.990 de ruble, adică 1.389 de dolari, iar salariul mediu este de 591 de dolari, un cetăţean rus ar trebui să economisească puţin peste două salarii medii pentru iPhone X.
 
 
Mexicanii şi chinezii vor cheltui peste un salariu şi jumătate pentru ultimul smartphone lansat de Apple, în timp ce ungurii, polonezii şi chinezii vor cheltui puţin peste câştigul mediu lunar.
 
Cetăţenii Spaniei şi Italiei ar urma să pună deoparte o jumătate de salariu dacă decid că îşi doresc un iPhone X, în timp ce francezii, germanii şi englezii ar aloca sub 40% din câştigul lunar.
 
La polul opus se situează elveţienii, care ar aloca în jur de 17% pentru un Iphone X, americanii, care ar scoate din buzunare în jur de 20% din câştigul lunar şi locuitorii din Australia şi Luxemburg, care ar pune deoparte în jur de 23% din salariu.
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult