Centrul European de Securitate Cibernetică va avea sediul în România

10.12.2020
Centrul European de Securitate Cibernetică va avea sediul în România
Foto: Shutterstock

Centrul European de Securitate Cibernetică va avea sediul la București, lucru care este văzut ca un mare succes diplomatic pentru România.

Capitala a fost aleasă în urma unui vot. În competiție au mai fost șapte orașe din Uniunea Europeană, iar în finală au ajuns București și Bruxelles.

România a fost reprezentată, în procesul de selecție, de Alexandru Nazare. „La nivel simbolic reprezintă o recunoaştere acordată României pentru parcursul european, fiind prima instituţie a Uniunii Europene care va avea sediu la noi în ţară. Şi nu este o instituţie obişnuită, ci are un caracter strategic, cu atribuţii fundamental deosebite, pentru că va gestiona bugetul UE de securitate cibernetică. Practic, toată anvelopa financiară în domeniul securităţii cibernetice care, în prezent, este integrată în programele Orizont 2000 şi Europa Digitală, va fi coordonată de la Bucureşti. Şi vorbim de fonduri de două miliarde de euro”, a declarat Nazare, pentru Economica.net.

Citește și: Şase ţări UE, printre care şi România, se aliază pentru a opri atacurile cibernetice din Rusia şi China

Potrivit lui, Bucureștiul va avea parte de multe beneficii de pe urma statului de gazdă pentru Centrul European de Securitate Cibernetică. Instituția va organiza în România multe evenimente internaționale, iar țara noastră va beneficia de investiții în domeniu.

„Salut succesul diplomatic excepțional al României de a obține găzduirea Centrului European de Securitate Cibernetică la București. Este o oportunitate deosebită de a contribui la securitatea cibernetică a tuturor statelor membre UE, stimulând cercetarea și inovarea în domeniu”, a scris președintele Klaus Iohannis, pe Twitter.

Potrivit Politico.eu, România a propus să găzduiască centrul într-o vilă renovată sau într-o clădire de birouri.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Alex Manole
Alex Manole
Alex Manole este un tânăr jurnalist, aflat la început de carieră, absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București. Alex este pasionat de gaming, internet și tehnologii neobișnuite. citește mai mult