CEO-ul Vodafone şi reprezentanţii Huawei au cerut la MWC dovezi despre spionaj prin echipamentele telecom

27.02.2019
CEO-ul Vodafone şi reprezentanţii Huawei au cerut la MWC dovezi despre spionaj prin echipamentele telecom

Săptămâna aceasta la Mobile World Congress am avut parte de noi declaraţii din partea mai multor reprezentanţi ai companiilor de tehnologie mobilă, însă de departe cel mai interesant a fos un interviu cu CEO-ul Vodafone, Nick Read, care a oferit noi comentarii pe baza problemelor legate de implementarea echipamentelor Huawei. În ciuda faptului că Read a anunţat în luna ianuarie că Vodafone va opri temporar instalarea de echipamente 5G Huawei, acesta a dezvăluit că, de fapt, compania a continuat implementarea lor.

Conform declaraţiilor lui Read, întreaga Uniune Europeană ar putea avea foarte mult de suferit în cazul în care echipamentele Huawei vor fi într-adevăr interzise. Majoritatea operatorilor folosesc deja echipamente Huawei, iar înlocuirea lor cu alternative de la Nokia sau Ericsson ar fi costisitoare şi ar dura foarte mult. Acesta estimează că lipsa echipamentelor Huawei ar putea amâna pornirea reţelelor 5G la scară largă cu până la doi ani. De asemenea, acesta nu pare să fie cu adevărat preocupat de acuzaţiile de spionaj. Acesta cere dovezi factuale, care să dovedească riscurile pe care SUA şi alte ţări le tot amintesc.

În acelaşi timp, reprezentanţii Huawei formează un discurs public similar. Şeful consiliului de directori Huawei, Guo Ping, a folosit scena de la Mobile World Congress pentru a pune la îndoială declaraţiile lui Donald Trump. Acesta spune că Huawei are 30 de ani de experienţă în domeniul securităţii reţelelor de telecomunicaţii şi că serveşte trei miliarde de utilizatori în toată lumea. Până acum doar serviciile americane au ridicat astfel de suspiciuni fără să ofere dovezi.

Motivul pentru care Europa şi multe alte regiuni din lume folosesc echipamente Huawei este faptul că acestea sunt semnificativ mai ieftine decât cele ale concurenţei, în timp ce oferă un avantaj de performanţă. Sunt estimări care spun că Huawei are un avans de cel puţin 12 luni faţă de concurenţii de pe piaţa de echipamente 5G, aceasta fiind prima companie din lume care poate să implementeze astfel de reţele la scară largă.

Guo Ping a mai declarat în încheierea discursului său că „Huawei nu a pus şi niciodată nu va pune căi de acces de tip backdoor şi nu va lăsa pe nimeni să facă asta cu echipamentele sale. Luăm această responsabilitate în serios. [..] `Pentru cea mai bună tehnologie şi securitate mai bună, alegeţi Huawei. Vă rog să alegeţi Huawei.”

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult