China declară ilegale toate tranzacțiile Bitcoin și alte criptomonede, inclusiv de pe exchange-uri străine

24.09.2021
China declară ilegale toate tranzacțiile Bitcoin și alte criptomonede, inclusiv de pe exchange-uri străine

Bitcoin și tranzacțiile în criptomonede sunt acum complet ilegale în China, decizia blocării accesului investitorilor și la exchange-uri din afara țării amenințând să sufoce cea mai mare piață de criptomonede a lumii.

„Activitățile comerciale legate de moneda virtuală sunt activități financiare ilegale”, a declarat Banca Populară Chineză, avertizând că „pune în pericol grav siguranța activelor oamenilor”.

Cetățenii și companiile din China care au ales să investească în Bitcoin pentru profit, să transfere peste hotare sau să-și protejeze averilor în fața unei posibile devalorizări a monedei oficiale, își văd acum accesul blocat la fondurile păstrate în criptomonede. Desigur, tranzacții mai pot fi făcute în mod ilegal, apelând la servicii VPN și exchange-uri de criptomonede găzduite în afara Chinei, însă activitățile de acest tip devin mult mai riscante. În plus, achiziționarea de criptomonede folosind conturi în bani administrate de băncile chineze devine aproape imposibilă.

Reacționând la anunțul oficial, prețul Bitcoin a scăzut cu aproape 5000 de dolari în doar câteva minute, însă este plauzibil ca tot mai mulți investitori chinezi să renunțe în perioada următoare la fondurile deținute, declanșând o criză de durată în piața de criptomonede.

Tranzacționarea criptomonedelor a fost interzisă oficial în China din 2019, dar a continuat online prin intermediul exchange-uri străine.

Puterea de la Beijing a emis primele avertismente serioase pentru investitorii în criptomonede începând cu luna mai 2021, anunțând că nu va mai oferi nicio protecție pentru continuarea tranzacțiilor Bitcoin și alte monede online. În luna iunie, băncile și platformele de plăți au fost instruite să înceteze facilitarea tranzacțiilor. Tot atunci au fost interzise pe teritoriul țării și operațiunile privind „exploatarea” monedelor”, obligând minerii Bitcoin să înceteze sau să-și mute activitatea peste hotare.

Însă anunțul prin care China declară ilegale toate tranzacțiile în criptomonede are un substrat ce nu lasă loc de interpretări: cei care sunt implicați în „activități financiare ilegale” comit o infracțiune și vor fi urmăriți penal. Totodată, site-urile străine care furnizează astfel de servicii cetățenilor chinezi vor fi de asemenea declarate ilegale.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult
Recomandare video