Comisia Europeană a propus crearea Agenţiei Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică

20.09.2017
Comisia Europeană a propus crearea Agenţiei Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică
Comisia Europeană a propus, marţi, un set de măsuri, printre care instituirea unei Agenţii UE pentru Securitate Cibernetică, care să sprijine statele în cazul atacurilor cibernetice, şi un nou sistem de certificare, ce va asigura utilizarea produselor sau serviciilor online.
 
Pachetul legislativ propune crearea Agenţiei Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică, pe bazele deja existente ale Agenţiei pentru Securitatea Reţelelor şi a Informaţiilor (ENISA) şi având un mandat permanent de a oferi sprijin statelor membre pentru a preveni şi a aborda în mod eficace atacurile cibernetice, potrivit unui comunicat al Reprezentanţei Comisiei Europene în România.
 
Pachetul include consolidarea capacităţii UE în domeniu prin: instituirea unui Centru european de cercetare şi competenţă în materie de securitate cibernetică, urmând a fi înfiinţat ca proiect-pilot în 2018; un plan de acţiune privind modul în care UE şi statele membre pot răspunde rapid, operaţional şi la unison, în cazul unui atac cibernetic de mare amploare; mai multă solidaritate, prin posibilitatea de activare a unui nou Fond de intervenţie de urgenţă în materie de securitate cibernetică; consolidarea capacităţilor de apărare cibernetică, prin posibila includere a acesteia în cadrul cooperării structurate permanente dintre statele membre şi în Fondul european de apărare, pentru a sprijini proiectele în domeniu; sporirea cooperării internaţionale, prin punerea în aplicare a Cadrului pentru un răspuns diplomatic comun al UE la activităţi informatice răuvoitoare.
 
CE a mai propus crearea unui răspuns în materie de drept penal, prin noi măsuri de combatere a fraudei şi a falsificării mijloacelor de plată altele decât numerarul.
 
„UE va avea o politică cibernetică internaţională care va promova un spaţiu cibernetic deschis, liber şi sigur, va sprijini eforturile de elaborare a unor norme de comportament responsabil al statelor, va aplica normele de drept internaţional şi va lua măsuri de consolidare a încrederii în securitatea cibernetică”, a afirmat Federica Mogherini, care ocupă funcţia de Înalt Reprezentant şi vicepreşedinte a Comisiei.

„Nicio ţară nu poate face faţă singură provocărilor legate de securitatea cibernetică. Iniţiativele noastre consolidează cooperarea, astfel încât ţările UE să poată aborda aceste provocări împreună. Propunem, de asemenea, noi măsuri menite să stimuleze investiţiile în inovare şi să promoveze igiena cibernetică”, a spus vicepreşedintele Andrus Ansip, responsabil pentru piaţa unică digitală.

Agenda europeană privind securitatea şi evaluarea la jumătatea perioadei a Strategiei privind piaţa unică digitală ghidează activitatea Comisiei în domeniul securităţii cibernetice, stabilind principalele acţiuni care trebuie întreprinse pentru consolidarea acesteia.
 
 
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult