Compania pe care Steve Jobs a ameninţat că o va distruge valorează astăzi 10 miliarde de dolari

13.06.2017
Compania pe care Steve Jobs a ameninţat că o va distruge valorează astăzi 10 miliarde de dolari

În urmă cu 10 ani, posibilitatea ca informaţiile să fie stocate în cloud şi accesate apoi de pe orice dispozitiv era privită de mulţi oameni, consumatori sau din mediul de business, cu neîncredere. La momentul respectiv, Drew Houston lansa, împreună cu Arash Ferdowsi, Dropbox. Acesta era un serviciu inovator de stocare şi sincronizare în cloud pentru fişiere. Compania avea să navigheze prin ape agitate până să ajungă gigantul care este astăzi. Dropbox valorează acum 10 miliarde de dolari, are peste 500 de milioane de utilizatori şi venituri anuale de peste 1 miliard de dolari.

 

Unul dintre pericolele cu care s-a confruntat Dropbox a fost gigantul Apple, condus la momentul respectiv de Steve Jobs. Într-un interviu acordat celor de la Business Insider, Drew Houston, co-fondator şi director executiv al companiei, a povestit prima lui întâlnire cu co-fondatorul Apple. Houston a fost invitat (sau mai degrabă „convocat”, după cum îşi aminteşte) de către Jobs la cartierul general al Apple.

 

 

„Voi aveţi un produs foarte bun”, a spus şeful Apple imediat după ce s-a aflat faţă în faţă cu Houston. La scurt timp după aceea l-a întrebat dacă doreşte să vândă compania. Jobs era pregătit să facă o ofertă din partea Apple. Houston i-a spus că vrea ca Dropbox să rămână o companie independentă. Jobs s-a enervat puţin şi i-a spus antreprenorului că Dropbox nu este încă un produs, ci mai degrabă un viitor. Asta deoarece nu dezvoltatorii nu controlau un sistem de operare, precum Apple sau Microsoft, şi că le va fi dificil să intre în aceste ecosisteme. În final, după ce a văzut că Houston nu cedează, Jobs i-a spus: „În regulă, bănuiesc că în acest caz va trebui să vă distrugem”.

Apple nu a distrus Dropbox, dar a lansat un serviciu similar patru ani mai târziu, în 2011. Este vorba de iCloud, care astăzi are aproximatov 800 de milioane de utilizatori. Spre deosebire de Dropbox, însă, iCloud este disponibil doar pe produsele Apple.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro, Go4games.ro și Apropotv.ro. Are 15 ani de experienţă în presa centrală şi a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro ... citește mai mult