Criza economică e aici? Samsung a început să „taie” și din producția de televizoare și electronice de consum

24.06.2022
Criza economică e aici? Samsung a început să „taie” și din producția de televizoare și electronice de consum

Simptomatic pentru o criză economică globală, Samsung taie acum și producția de televizoare și electronice de consum, încercând să evite aglomerarea stocurilor cu alte milioane de produse nevândute.

Recent, surse din industrie au arătat că Samsung are probleme tot mai mari cu stocurile de telefoane nevândute, care aglomerează depozitele partenerilor. Mai mult decât rezultatul evaluării greșite a condițiilor de piață, problema care se manifestă după ce Samsung și-a ajustat deja în mod responsabil activitatea pare să indice o problemă sistemică mult mai mare, afectând întreaga economie globală.

În timp ce cumpărarea unui nou smartphone, cu atât mai mult unul cu preț umflat, semnat de un brand arhi-cunoscut, poate fi cu ușurință considerată un moft, achiziționarea unui televizor sau electrocasnic de bucătărie este mult mai aproape de specificul nevoilor de bază dintr-o gospodărie. Atunci, cum se face că Samsung, unul dintre cele mai respectate branduri din industrie, nu mai reușește să vândă televizoare și electronice de consum?

Potrivit studiilor de piață disponibile public, timpul mediu între aducerea pe inventar și vânzarea efectivă a produselor Samsung a fost în trimestrul Q2-2022 de 94 de zile, cu aproximativ două săptămâni mai mult decât în perioada similară a anului trecut, când economia globală nu era încă complet „recuperată” de pe urma restricțiilor de pandemie COVID. Între timp, războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei pare a declanșat un tip de criză mult mai complex, împărțită între scumpirea/lipsa combustibililor esențiali pentru buna funcționare a economiei globale, o criză de alimente și scumpirea speculativă a bunurilor de tot felul. La final, lanțurile de aprovizionare sunt din nou perturbate iar cererea venită din economia reală se prăbușește văzând cu ochii, pe măsură ce scumpirile, pierderea locurilor de muncă și neîncrederea în perspectivele de viitor reduc apetitul consumatorilor pentru cumpărături.

Prins undeva la mijloc, Samsung pare să fie doar încă un canar din proverbiala mină de cărbune, care încetând să mai „cânte” anunță timpuriu probleme potențial mult mai grave.

Recent, surse apropiate companiei sud-coreene au semnalat că depozitele partenerilor Samsung sunt aglomerate cu cel puțin 50 milioane de telefoane nevândute (18% din totalul planificat pentru fabricație în 2022), care acum ar trebui „debarasate” prin acordarea de promoții și alte investiții în publicitate, diminuând marjele de profit.

Experții se așteaptă ca situația economică globală să se înrăutățească înainte de a se îmbunătăți, condițiile politice/economice actuale părând să indice mai degrabă că ne aflăm la începutul problemelor, decât spre final.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult