Cum s-a descurcat Apple în cei cinci ani de „domnie” de până acum ai lui Tim Cook

Autor: Adrian Popa 25.08.2016
Cum s-a descurcat Apple în cei cinci ani de „domnie” de până acum ai lui Tim Cook
În urmă cu cinci ani, pe 24 august 2011, Tim Cook prelua frâiele Apple de la Steve Jobs, unul dintre co-fondatorii companiei. Cook avea o presiune enormă pe umeri. Jobs transformase Apple dintr-o firmă aflată la un moment dat, la mijlocul anilor 1990, aproape de faliment, în cea mai valoroasă companie tehnologică din lume. 
 
Cel mai bun indicator privind evoluţia unei companii în ochii investitorilor, privaţi şi instituţionali, este evoluţia acţiunilor sale pe bursă. Cei de la Statista au comparat situaţia Apple din ultimii cinci ani cu cea a principalilor competitori, dar şi cu evoluţia indicelui bursier Nasdaq Composite, care include foarte multe companii din sectorul tehnologic şi, implicit, este puternic influenţat de acestea. 

Compania care a înregistrat cea mai mare creştere a titlurilor, de 294%, în ultimii cinci ani este Amazon. Pe locul doi se situează Alphabet (compania mamă a Google), cu 204%, iar pe trei Microsoft cu 167%. Titlurile Apple au consemnat un avans de „doar” 121%, nu cu mult peste cel înregistrat de indicele Nasdaq Composite (+113%). Mai simplu, Apple a reuşit să bată cu puţin piaţa în aceşti cinci ani. 

Infographic: How Apple Shares Have Performed in 5 Years Under Tim Cook | Statista
You will find more statistics at Statista