Elizabeth Holmes, numită „al doilea Steve Jobs”, a fost amendată cu 500.000 de dolari pentru fraudă

19.03.2018
Elizabeth Holmes, numită „al doilea Steve Jobs”, a fost amendată cu 500.000 de dolari pentru fraudă

Elizabeth Holmes, fondatoarea companiei de analize medicale Theranos, a fost amendată de Security and Exchange Commission (SEC), supraveghetoul pieţei de capital din SUA, cu 500.000 de dolari pentru o fraudă de peste 700 de milioane de dolari, relatează Mediafax.

 

SEC a precizat că Theranos şi-a înşelat partenerii şi clienţii cu privire la tehnologia pe care o aplica, rezultatele nefiind precise, acest lucru putând pune în pericol viaţa pacienţilor şi se presupune că a folosit echipamente modificate de la terţe părţi în locul propriilor maşini pentru a procesa unele teste.

 

De asemenea, SEC a menţionat că reprezentanţii firmei au minţit despre previziunile privind veniturile companiei şi au cerut investitorilor aprobarea de reglementare pentru ca tehnologia sa de testare sa fie voluntară, dar în realitate aceasta nu era.

 

„Elizabeth Holmes a venit, la vârsta de 19 ani, cu o idee prin care credea că va putea revoluţiona lumea medicală. Principala idee după care se ghida Elizabeth era utilizarea unei maşinării prin care se putea testa o varietate de boli, prin prelevarea câtorva picături de sânge din degetul unei persoane”, notează BBC. Numit „Edison”, aparatul promitea să revoluţioneze modalităţile de testare a sângelui, permiţând pacienţilor să efectueze testele în farmacii, iar rezultatele puteau fi analizate în doar câteva ore.

 

Elizabeth era considerată al doilea Steve Jobs prin imaginea pe care şi-o cultiva în mass-media. Purta doar plovere negre în public, devenise vegană sau ţinea discursuri motivaţionale în cadrul unor conferinţe.

 

 

Theranos planifica să perceapă mai puţin de jumătate din tarifele percepute de Medicare şi Medicaid din SUA pentru prelevarea de sânge, promiţând să producă în acest mod economii pentru Guvernul Statelor Unite în valoare de 200 de miliarde de dolari în următorii 10 ani.

 

Problemele au început pentru Theranos în octombrie 2015, după ce s-a descoperit, în urma unei anchete a Wall Street Journal, că „dispozitivele-minune” de testare a sângelui inventate de companie nu sunt precise, iar acest lucru era ascuns de conducerea şi angajaţii Theranos. Astfel, viaţa multor oameni putea fi pusă în pericol.

 

Theranos a decis, în 2016, să-şi închidă toate laboratoarele de analize medicale şi să concedieze 340 de angajaţi, care reprezentau aproximativ 40% din forţa de muncă a companiei. Compania a anunţat, atunci, că se va concentra în continuare pe dezvoltarea dispozitivelor medicale de testare a sângelui de mici dimensiuni, numite miniLab.

 

CITEŞTE ŞI: Datele a milioane de utilizatori Facebook ar fi fost folosite în „războiul psihologic” al campaniei lui Trump

 

În martie 2015, fondatoarea şi directorul executiv al companiei, Elizabeth Holmes, reuşise să formeze un imperiu de 9 miliarde de dolari, care dezvolta şi un dispozitiv medical foarte simplu de recoltare a sângelui. La vârsta de 31 de ani, Holmes deţinea jumătate din companie şi era cea mai tânără miliardară „self-made” din SUA. Din consiliul Theranos făceau parte nume mari, precum doi foşti secretari de stat americani, George Shultz şi Henry Kissinger, mai arată BBC.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult