Epic Games, Spotify și alte companii se aliază împotriva App Store și Google Play în Coalition for App Fairness

24.09.2020
Epic Games, Spotify și alte companii se aliază împotriva App Store și Google Play în Coalition for App Fairness

Epic Games a pornit o luptă împotriva magazinelor de aplicații de la Apple și Google, iar acum și-a găsit și o serie de aliați cu greutate în industrie pentru a încerca să schimbe practicile celor două companii. În frunte cu Epic Games și Spotify a fost fondată o nouă alianță între companiile nemulțumite de modul în care sunt tratate aplicațiile și serviciile pe magazinele App Store și Google Play: Coalition for App Fairness, care doresc să aducă libertatea de alegere și concurență loială în ecosistemele de aplicații.

Epic Games și Spotify cer ajutorul altor companii pentru lupta împotriva magazinelor de aplicații

Noul grup dorește să atragă legislație care să oprească practicile monopolare ale Apple și Google, care nu permit în magazinele lor de aplicații posibilitatea de a implementa sisteme alternative de plată, în timp ce culeg comisioane de 30% la fiecare tranzacție prin sistemul proprietar. Printre membrii Coalition for App Fairness se mai regăsesc și alte companii precum Tile, Deezer, Proton Mail, Blix, Basecamp, Blockchain.com, European Publishers Council, News Media Europe, Prepear, SkyDemon și MatchGroup.

Toate aceste companii vând servicii contra cost pe bază de abonament și ar prefera să nu dea 30% din veniturile de pe platformele mobile către Apple și Google. Ba chiar unele oferă servicii concurente pentru cele produse de Apple sau Google precum Apple Music sau YouTube Music și ar prefera să poată oferi abonamente la aceleași prețuri pe care le practică cei doi giganți, care nu sunt nevoiți să plătească comisioane pe propriile platforme.

Coalition for App Fairness este o organizație deschisă, acceptând alți membri care să contribuie în acest scop:

„Coaliția este deschisă către companii de orice dimensiuni, din orice industrie care sunt dedicate protejării libertății de alegere a consumatorilor, și care doresc să încurajeze concurența și crearea unui mediu concurențial egal pentru toți producătorii de aplicații și jocuri.”

Cerințele coaliției sunt destul de clare: eliminarea comisioanelor nerezonabile sau discriminatorii, deschiderea platformelor la nivel tehnic și eliminarea obligativității de a folosi un anume magazin de aplicații sau sistemul de plată al acestuia.

sursa: App Fairness

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult