Facebook abandonează sistemul său de plăți bazat pe criptomonede

04.07.2022
Facebook abandonează sistemul său de plăți bazat pe criptomonede

Respins deja de majoritatea guvernelor lumii, sistemul de plăți bazat pe criptomonede, pe care Meta / Facebook ar fi dorit să-l impună ca alternativă la serviciile instituțiilor bancare tradiționale va fi abandonat oficial începând cu 1 septembrie.

Cunoscută anterior sub denumirea Libra, moneda Diem susținută de compania lui Mark Zuckerberg va dispărea fără a apuca să fie folosită la scară largă, dezvoltatorul Meta fiind pe cale să finalizeze Diem Association, entitatea formată pentru susținerea acestei inițiative. Urmând vânzării majorității activelor deținute de asociație, ca o modalitate de despăgubire a investitorilor, proiectul cunoscut acum sub denumirea Novi va înceta să mai existe, puținii utilizatori care dețin fonduri păstrate în portofele digitale fiind încurajați să le retragă cât mai repede pe cardul bancar, spre e a evita pierderea lor definitivă.

Nu este clar ce active deținute de Asociația Diem, au apucat să fie vândute către alți investitori interesați, dar având în vedere cât de mult s-a prăbușit interesul pentru platformele de criptomonede, este greu de crezut că Meta a recuperat mare lucru din investițiile făcute în tehnologii proprietare.

Spre deosebire de Bitcoin, Libra/ Diem a fost o monedă digitală generată şi administrată în mod direct de o companie privată – Facebook, ceea ce a lăsat-o mult mai uşor de atacat pe cale legală de orice grup cu interese contrare, începând cu actori din sistemul bancar care doresc să evite cu orice preţ înrădăcinarea unor sisteme de tranzacţionare alternative şi până la oficiali guvernamentali, motivaţi să păstreze un control cât mai strict asupra fluxurilor de bani pentru prevenirea evaziunii.

Planurile Facebook pentru lansarea unei croptomonede de tip stable coin au stagnat de ani de zile pe fondul respingerii solicitărilor de reglementare și întârzierea aprobărilor necesare, guvernele lumii respingând în mod sistematic orice inițiative pe tema rețelelor de plată care ocolesc infrastructura bancară tradițională. Astfel, deși a avut deja parte de o lansare oficială în anul 2019, sub numele Libra, proiectul inițiat de proprietarul Facebook a pierdut în scurt timp susținerea mai multor parteneri de rang înalt.

Ultima încercare de resuscitare a proiectului a venit toamna trecută, când Facebook a anunțat că începe testarea la scară redusă a Novi, portofelul său digital anunțat inițial sub numele Calibra.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult
Recomandare video