Foștii muncitori Foxconn, ademeniți cu bonusuri uriașe pentru a contribui la producția iPhone 13

22.01.2022
Foștii muncitori Foxconn, ademeniți cu bonusuri uriașe pentru a contribui la producția iPhone 13

Foxconn, principalul partener Apple din China, se confruntă cu probleme majore pe măsură ce resurgența cazurilor de infectare COVID trimite acasă tot mai mulți angajați, compania recurgând la măsuri disperate pentru continuarea producției.

În mod excepțional pentru o companie axată pe eficiență, măsurată prin maximizarea orelor de muncă și păstrarea cât mai jos a salariilor acordate muncitorilor, Foxconn a demarat o campanie agresivă de recrutare, vizând în special persoane din rândul foștilor angajați, care ar putea fi integrați pe liniile de producție cu minime eforturi în ce privește partea de instruire.

Mergând probabil pe ofertare directă a foștilor angajați care au părăsit compania în condiții onorabile, Foxconn propune bonusuri de 1470 dolari celor dispuși să revină pentru a lua parte la eforturile pentru onorarea comenzilor în creștere, cerute de partenerul american pentru telefoanele din seria iPhone 13. Mai mult decât un act de generozitate, bonusul vine să acopere și alte cheltuieli inevitabile, cum ar fi călătoria din regiunea de domiciliu a angajatului (poate fi la sute de kilometri depărtare) și eventuale aranjamente pentru organizarea familiei (ex. întreținerea copiilor rămași acasă).

Spre comparație, salariul mediu lunar la care poate spera un angajat din fabricile Foxconn este 1080 dolari, relativ mult după standardele Chinei. Dacă mai pui la socoteală și bonusul la angajare mai mult decât remunerația pe o lună de muncă, deja, oferta devine foarte tentantă.

Însă ca de fiecare dată, lucrurile nu sunt chiar atât de simple pe cât par. Noii recruți trebuie să accepte relocarea într-o colectivitate cu reguli foarte stricte și condiții de cazarmă, gândite să limiteze cât mai mult interacțiunea cu persoane din afara grupului tău (măsură anti-COVID), cât și potențiale revolte. Chiar și din postura de angajat model, așteptările pentru un profit bunicel la finalul campaniei de producție iPhone pot fi oricând deturnate cu măsuri anti-COVID, lăsând în carantină forțată întregi dormitoare supraaglomerate.

Potrivit Foxconn, facilitățile de producție localizate în regiunea Zhengzhou se află în zone cu risc scăzut de infectare COVID, în principal datorită măsurilor foarte stricte deja impuse.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult