Gestul inconștient făcut de Iran cu falsul portavion pe care l-a scos recent pe mare

10.08.2020
Gestul inconștient făcut de Iran cu falsul portavion pe care l-a scos recent pe mare

Iranul a scufundat, în timpul unui exercițiu naval recent, o replică a unui portavion american din clasa Nimitz.

Partea proastă este că nava a fost scufundată în Strâmtoarea Ormuz, pe unde este transportat zilnic petrol în valoare de 878 de milioane de dolari, transmite Business Insider.

Imagine publicată de US Navy pe Instagram

Nava iraniană, ironizată recent de US Navy pe o rețea de socializare, reprezintă acum un pericol pentru vasele comerciale care trec prin zonă.

Citește și: Portavionul USS Abraham Lincoln virează la viteză maximă, în cadrul unor teste pe mare

Potrivit lui Paul Edward Roche, fostul președinte al Irish Institute of Master Mariners, epava de pe fundul mării este „un dezastru care așteaptă să se întâmple”. Mai mult, nava scfundată ar putea fi mișcată de curenți spre intrarea în portul Bandar Abbas, aflat în apropiere.

Iranul nu poate să scufunde un portavion Nimitz real

„Portavionul” a fost scufundat de Corpul Gărzilor Revoluționare din Iran (Sepah). Iranul a vrut să arate, prin acest exercițiu, că are capacitatea de a distruge un portavion american.

Gărzile sunt responsabile, pe lângă protejarea regimului politic din Iran, de protejarea Golfului Persic.

Citește și: Noul portavion american este o minune a tehnologiei, dar are o problemă jenantă cu toaletele

Marina Gărzilor include sute, dacă nu mii, de ambarcațiuni mici și rapide, înarmate cu mitraliere, tunuri, rachete și alte arme. Luate singure, aceste nave nu reprezintă un pericol. Dar strategia este să atace în grupuri de zeci în același timp vase mult mai mari. Sistemele de apărare ale unui distrugător de ultimă generație pot fi depășite, astfel, de numărul mare de atacatori. Este greu, însă, de crezut că un portavion poate avea probleme împotriva acestor atacatori.

Portavioanele americane, pe lângă faptul că au propriile aeronave, sisteme ofensive și defensive, sunt mereu însoțite de grupuri de luptă din care mai fac parte distrugătoare, crucișătoare și submarine.

Un portavion din clasa Nimitz este un mic oraş plututor care poate atinge o viteză maximă de 56 Km/h. Nava are o lungime de 333 de metri, peste 5.600 de oameni la bord şi transportă 90 de avioane şi elicoptere.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult