Google a apelat la scheme de inginerie financiară pentru a scuti de taxe venituri de 15.9 miliarde euro

03.01.2018
Google a apelat la scheme de inginerie financiară pentru a scuti de taxe venituri de 15.9 miliarde euro

Potrivit datelor extrase chiar din declaraţiile de venit trimise autorităţilor olandeze, Google a folosit scheme de inginerie financiară menite să exploateze scăpări din legislaţia europeană, evitând plata unor taxe în valoare de aproximativ 3.9 miliarde dolari.

Numită „Dutch Sandwich” în termeni populari, schema folosită şi de gigantul american a presupus mutarea unei sume de 15.9 miliarde dolari dintr-o subsidiară a companiei înregistrată în Irlanda către o companiei olandeză fără angajaţi, urmată de virarea aceleiaşi sume într-un cont bancar înregistrat la o bancă din Bermuda, deţinută însă de o altă companie înregistrată tot în Irlanda.

Metoda ar fi servit la „scutirea” de taxe a aproximativ 7% din veniturile realizate de Google în anul 2016.

În propria apărare, oficialii Google au declarat că vor plăti toate taxele datorate şi se vor supune legilor fiscale din ţările unde au activitate. Corectă din punct de vedere juridic, afirmaţia ignoră însă acuzaţia principală, cum că Google şi alte companii cu greutate (ex. Facebook şi Microsoft) exploatează viduri legislative din ţările unde au activitate pentru a evita în mod legal plata taxelor, circulând veniturile realizate prin paradisuri fiscale.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult