Google, vizat de amenzi uriașe în Rusia. Verdictul, dat în favoarea unui apropiat al lui Vladimir Putin

17.12.2021
Google, vizat de amenzi uriașe în Rusia. Verdictul, dat în favoarea unui apropiat al lui Vladimir Putin

Alphabet, compania din spatele Google, ar putea fi obligată la plata unor amenzi uriașe în Rusia pentru blocarea unui canal YouTube atribuit unei televiziuni deținute de un apropiat al președintelui Vladimir Putin.

Curtea a IX-a de Arbitraj de Apel din Moscova a anunțat respingerea apelului trimis pentru un verdict dat încă din luna aprilie 2021, care obliga gigantul american de tehnologie să restabilească contul de YouTube al televiziunii Tsargrad, în caz contrar riscând o amendă zilnică stabilită la 100.000 ruble, sau 1360 dolari, suma urmând a fi dublată în fiecare săptămână dacă Alphabet refuză să dea curs ordinului primit pe cale judecătorească.

Proprietarul Tsargrad precizează că suma a fost plafonată la 1 miliard de ruble, rezultând o amendă maximă de 13.6 milioane dolari. Totuși, decizia luată și confirmată de un tribunal rusesc ar putea fi cu ușurință replicată și pentru alte canale YouTube favorizate de Kremlin și blocate de Google, cuantumul amenzii escaladând rapid la sume amețitoare.

Rusia a intensificat ofensiva împotriva rețelele sociale străine și companiile de internet în ceea ce guvernul numește o campanie pentru susținerea suveranității digitale. Autoritățile de reglementare au impus amenzi și au încetinit conținutul în încercarea de a forța companii, inclusiv Google și Twitter Inc., să șteargă postările care încurajează protestele neautorizate și alte materiale considerate ilegale.

Însă „capcanele” pentru companiile occidentale nu se opresc aici. În septembrie, Google și Apple au eliminat o aplicație folosită pentru organizarea protestelor împotriva presupuselor abuzuri comise de Kremlin în timpul sesiunii de alegeri parlamentare, distribuită pe versiunile rusești ale magazinelor oficiale de aplicații. Solicitările primite au fost în cele din urmă acceptate, după ce autoritățile ruse au amenințat cu întemnițarea personalului local al celor două companii.

Google precizează că interzicerea canalului YouTube, Tsargrad, aplicată din luna iulie 2020, decisă în răspun să la „încălcarea legislației privind sancțiunile și regulile comerciale”. Canalul Tsargrad, auto-descris ca fiind un promotor al valorilor tradiționale creștin-ortodoxe, își livra conținutul către aproximativ un milion de abonați YouTube.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult