Șah mat pentru Huawei? America blochează compania de la piața internațională de cipuri

15.05.2020
Șah mat pentru Huawei? America blochează compania de la piața internațională de cipuri

A trecut numai o zi de când SUA a prelungit cu încă un an starea de urgență care permite blocarea Huawei. Astăzi, Departamentul Comerțului american a anunțat că va bloca Huawei de la cumpărarea de cipuri de la producători care folosesc tehnologie americană. Acest proiect de lege era vehiculat de mai bine de jumătate de an, iar acum acesta va intra în vigoare și va afecta compania chineză începând de astăzi, 15 mai 2020.

Se pare că SUA a încercat să facă asta încă de anul trecut, de când a inclus Huawei pe Entity List, însă compania chineză s-a folosit de o portiță din textul de lege pentru a continua să lucreze cu anumiți parteneri. Conform Secretarului Wilbur Ross, noul amendament al legii va rezolva această „problemă”:

„A existat o portiță foarte tehnică prin care Huawei a putut să folosească tehnologie americană folosind producători străini.”

Acum, după noile modificări, realizate special pentru a acoperi această breșă legală, Huawei nu va mai putea accesa piața internațională de cipuri, atât timp cât acestea folosesc design-uri sau software american. Pentru că legea intră în vigoare de astăzi, companiile care au comenzi de la Huawei vor putea să termine producția cipurilor deja comandate care sunt în producție astăzi. După aceea, au termen de 120 de zile să livreze aceste cipuri și ce alte stocuri mai au comandate de către Huawei. Alte cipuri, care ar intra în producție după ziua de astăzi, nu vor mai putea fi livrate.

Având în vedere că majoritatea producătorilor de cipuri la nivel mondial lucrează cu tehnologii realizate de KLA, Lam Research sau Applied Materials, toate companii americane, va fi aproape imposibil pentru Huawei să cumpere cipuri noi. Desigur, această lege nu va fi aplicată specific Huawei, ci tuturor companiilor de pe Entity List, inclusiv alte companii afiliate Huawei sau subsidiare, precum HiSilicon, compania care produce cipurile Kirin.

În același timp, companiile care folosesc echipamente Huawei în SUA, în special operatori telecom din mediul rural, au primit încă trei luni în care vor putea colabora cu Huawei: până pe 14 august 2020.

Ca un răspuns la această decizie, China a amenințat că este pregătită să pună de asemenea companii americane pe o listă, care va bloca operațiunile acestora pe teritoriul țării. Autoritățile chineze vor dori să lanseze investigații în operațiunile Apple, Cisco și Qualcomm din China și se pregătește să suspende achizițiile de avioane Boeing, conform Global Times, citat de Reuters.

Pentru a putea să continue să cumpere cipuri de la companii care folosesc tehnologii americane, Huawei va trebui să primească o licență de la Departamntul Comerțului din SUA, scrie Reuters.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult