Intel înfiinţează Core and Visual Computing Group, o nouă divizie specializată în producerea de chip-uri pentru acceleratoare grafice high-end

09.11.2017
Intel înfiinţează Core and Visual Computing Group, o nouă divizie specializată în producerea de chip-uri pentru acceleratoare grafice high-end

Raja Koduri, fostul lider al Radeon Technologies Group, a „dezertat” din compania deţinută de AMD pentru a trece în tabăra Intel, unde va conduce o nouă companie specializată în soluţii pentru grafică integrată şi complementarea acestora cu soluţii high-end pentru acceleratoare grafice discrete.

Poziţia lui Raja Koduri la cârma noii divizii Core and Visual Computing Group este de vicepreşedinte senior şi arhitect şef, responsabil cu supravegherea activităţii de proiectare a microprocesoarelor cu aplicaţii în domeniul accelerării grafice, procesare asistată de GPU, media, imagistică şi aplicaţii de inteligenţă artificială.

Inginer cu o vastă experienţă în domeniul proiectării de microprocesoare, Raja Koduri a avut un rol esenţial în păstrarea AMD, prin divizia Radeon Technologies Group, într-o poziţie de competitivitate cu rivalul NVIDIA, cea din urmă companie dispunând de resurse financiare net superioare pentru activitatea de cercetare şi dezvoltare.

Pe termen scurt, este greu de crezut că plecarea lui Raja Koduri la Intel va aduce rezultate spectaculoase pentru Intel. Însă spre deosebire de AMD, Intel dispune de resurse financiare consistente pentru a susţine dezvoltarea agresivă a noii ramuri Core and Visual Computing Group. De ajutor ar putea fi şi portofoliul existent de tehnologii Intel, acceleratorul Xeon Phi dezvoltat pentru aplicaţii Compute putând servi drept fundaţie pentru o nouă linie de acceleratoare grafice high-end, modelate sub îndrumarea fostului arhitect AMD.

Cu siguranţă, acceleratoarele grafice pentru jocuri nu reprezintă singura prioritate pentru Intel, compania având interese majore şi în piaţa emergentă a soluţiilor de procesare AI, sistemele de control pentru vehicule autonome fiind doar unul dintre domeniile care se anunţă foarte profitabile în viitorul apropiat.

Pus în contextul plecării lui Raja Koduri din fruntea Radeon Technologies Group la divizia Core and Visual Computing Group nou înfiinţată de Intel, parteneriatul dintre Intel şi AMD pentru lansarea gamei de procesoare Intel Core H, înzestrate cu acceleratoare grafice Radeon VEGA, devine cu atât mai interesant de urmărit. Rămâne de văzut cum va evolua această apropiere dintre Intel şi AMD, în contextul în care divizia de plăci video AMD pare să fi ajuns într-o fundătură cu gama Radeon VEGA de acceleratoare grafice dedicate, incapabile să concureze în mod profitabil actuala ofertă de soluţii grafice NVIDIA. 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult