Marea Britanie blochează achiziția ARM de către NVIDIA, citând probleme de securitate națională

20.04.2021
Marea Britanie blochează achiziția ARM de către NVIDIA, citând probleme de securitate națională

Subiectul unei oferte în valoare de 40 miliarde dolari, achiziționarea portofoliului ARM Holdings de la fondul de investiții SoftBank Group ar putea transforma gigantul NVIDIA într-un super-monopol capabil să modifice echilibrul puterii între giganți tehnologici ai lumii, cu implicații la nivel global.

Marea Britanie a anunțat că va interveni în oferta de achiziție ARM vs Nvidia, invocând preocupări privind securitatea națională în legătură cu tranzacția și consecințele acesteia. Secretarul digital al Marii Britanii, Oliver Dowden, a emis avizul de intervenție în vânzarea de 40 de miliarde dolari, anunțată în toamna anului 2020.

Anunțul făcut de Marea Britanie nu intră prea mult în detalii, precizând doar că „secretarul de stat pe domeniul Digital, Culture, Media and Sport este dispus să intervină din motive de securitate națională” și că „Această responsabilitate este îndeplinită cu titlu cvasi-judiciar”.  Aparent, decizia a fost luată pe baza „sfaturilor primite de la oficiali din întreaga comunitate de securitate a investițiilor”

Achiziționarea portofoliului ARM de către gigantul american NVIDIA,  problemă de securitate națională pentru alte națiuni ale lumii

Anunțul unei investigații pe teme de securitate națională nu ar trebui interpretat automat ca pe un afront din partea Marii Britanii, in ideea că Nvidia ar divulga cumva secrete de stat alte națiuni adverse. Îngrijorările pornesc de la modul în care această achiziție ar putea afecta echilibrul global de putere pe piața semiconductoarelor, Nvidia și prin extensie Statele unite intrând într-o poziție dominantă.

ARM NVIDIA

Pentru clarificare, ARM nu produce direct microprocesoare. În schimb, compania dezvoltă tehnologii valoroase cu larg domeniu de aplicare în industria microprocesoarelor, pe care apoi le oferă sub licență companiilor interesate. Așa se face că smartphone-ul din buzunarul tău integrează probabil un nucleu de procesare dezvoltat de ARM, chiar dacă numele companiei nu este atașat în mod explicit de modelul chipsetului folosit. Cel mai probabil, există și alte tehnologii pe care producătorul dispozitivului respectiv le folosește, plătind o licență către dezvoltatorul ARM.

Îngrijorarea pornește de la faptul că ARM nu a fost niciodată deținut de o companie care a fost, de asemenea, beneficiar direct al licențelor dezvoltate pentru elemente hardware esențiale. Dacă Nvidia are voie să cumpere ARM, firma de proiectare ale cărei cipuri motorizează practic întreaga industrie smartphone ar fi deținută de una dintre companiile direct interesate să-și vândă propriile chipseturi către respectivii clienți, deveniți captivi într-un ecosistem controlat de un singur jucător. Există temeri că Nvidia ar putea exploata dreptul de proprietate asupra tehnologiilor ARM pentru a-și oferi un avantaj decisiv pe piață. Autoritățile de reglementare din UE și-au exprimat îngrijorarea cu privire la acest acord și, deși Marea Britanie nu mai face parte din UE, națiunea poate ridica propriile temeri pe această speță.

După achiziția ARM, NVIDIA devine producătorul dominant de procesoare

Sub noua organizare, ARM Holdings va continua să opereze modelul său de licențiere deschisă a arhitecturilor de procesoare, funcționând ca o ramură a companiei NVIDIA, cu sediul în Marea Britanie.

Potrivit informațiilor obținute din surse apropiate companiei, NVIDIA intenționează să păstreze numele și identitatea de brand a companiei achiziționate, extinzând totodată baza din orașul Cambridge. Totodată, portofoliul ARM de proprietate intelectuală va rămâne înregistrat în Marea Britanie.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult