Minerii Bitcoin caută să închirieze centrale nucleare pentru continuarea activităților

28.01.2023
Minerii Bitcoin caută să închirieze centrale nucleare pentru continuarea activităților

Războiul din Ucraina și scumpirea energiei electrice au transformat fermele Bitcoin în operațiuni nu doar intens poluante, ci și foarte păguboase, singura soluție pentru continuarea activităților fiind găsirea unor surse de energie „verde” și cât mai ieftine.

Spre exasperarea producătorilor de plăci video (ex. Nvidia și AMD), rețeaua Ethereum a migrat spre finalul anului 2022 spre un model de funcționare denumit proof-of-stake, care reduce 99% emisiile de carbon asociate procesării tranzacțiilor în această criptomonedă. În schimb, captivă aceleiași tehnologii proof-of-work sub care a debutat în urmă cu peste 10 ani, Bitcoin nu-și poate reduce consumul uriaș de energie, rămânând cu eticheta de cea mai neecologică opțiune pentru tranzacții în criptomonede. Astfel, doar pentru anul 2022, monedei Bitcoin îi sunt atribuite emisii de 86.3 milioane tone de CO2.

În timp ce energia nucleară ar putea ameliora amprenta de CO2, perspectiva „deturnării” unei întregi centrale nucleare ce ar fi putut servi altor scopuri nu este tocmai încurajatoare. Concret, în loc de emisii CO2 vom putea vorbi despre deșeuri nucleare, care vor trebui administrate și depozitate pe termen lung.

În cazul de față, colaborarea intermediată de compania americană Cumulus Data, între firma criptomonede Compass Mining și un startup din domeniul energiei numit Oklo, presupune construirea unei mini-centrale nucleare chiar în vecinătatea unui astfel centru mining. Proiectul chiar este susținut cu un contract pe 20 de ani semnat cu cei de la Compass Mining, planul fiind de a atrage și alți parteneri recent „deconectați” de sursele de energie ieftină din China, generate mai ales prin metode intens poluante cum sunt termocentralele pe cărbune.

Deocamdată nu este clar dacă proiectul pentru minare Bitcoin folosind energie nucleară reprezintă doar un experiment menit să demonstreze viabilitatea acestui concept, sau un trend ce va fi urmat și de alți giganți din industria criptomonedelor.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult