Ministrul Finanţelor spune că licitarea licenţelor 5G va fi un factor de creştere a veniturilor bugetare în 2018

12.12.2017
Ministrul Finanţelor spune că licitarea licenţelor 5G va fi un factor de creştere a veniturilor bugetare în 2018

Vânzarea de apă grea, licitaţiile pentru licenţele 5G, avansul economiei, relaxarea fiscală şi mărirea absorbţiei de fonduri europene vor fi principalii factori de creştere a veniturilor bugetare în 2018, a declarat marţi ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa.

„Relaxarea fiscală a condus la creşterea ponderii veniturilor totale în PIB de la 29,4% în 2016 la 30,5% în 2017, aceasta urmând să ajungă la 31,7% în 2018. Veniturile bugetare vor mai creşte şi pentru că avem programată vânzarea de apă grea, dar şi licitaţiile pentru licenţele de tehnologie 5G. Iar la estimarea de creştere a TVA am luat în calcul îmbunătăţirea colectării, dar şi faptul că de la jumătatea anului vom avea case de marcat electronice. În plus, încasările administrate de ANAF sunt pe un trend de creştere”, a spus Ionuţ Mişa, în cadrul audierilor la comisiile reunite de Buget-Finanţe din Parlament, pe tema proiectului de buget pe anul 2018.

Întrebat de ce proiectul de buget ajuns la Parlament prevede venituri semnificativ mai mari decât proiectul în prima variantă, publicată de Ministerul Finanţelor (141,4 miliarde de lei, faţă de 126 de miliarde de lei), ministrul Finanţelor a explicat că între timp – de la publicare la transferul către Parlament – „a apărut un normativ potrivit căruia cheltuielile cu învăţământul preuniversitar vor trece din sursa TVA defalcată în sarcina unităţilor administrativ-teritoriale”.

De asemenea, creşterea de venituri în forma de la Parlament faţă de cea de la Finanţe a mai fost explicată şi prin faptul că au fost identificate 200.000 de locuri de muncă noi, de pe urma cărora se vor colecta taxele şi contribuţiile aferente respectivelor salarii. În plus, „reducerea fiscalităţii a adus sarcina fiscală la cel mai jos nivel din Uniunea Europeană, lucru care stimulează creşterea economică”, a mai spus ministrul Finanţelor.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult