NVIDIA este acum o companie mai valoroasă decât Meta, gigantul din spatele Facebook

10.02.2022
NVIDIA este acum o companie mai valoroasă decât Meta, gigantul din spatele Facebook

În timp ce Meta se scufundă încet, odată cu rețeaua Facebook, gigantul NVIDIA a profitat din plin cererea uriașă pentru acceleratoare grafice, venită mai ales din partea minerilor de criptomonede.

Vestea că Facebook a intrat oficial în declin, rețeaua de socializare creată de Mark Zuckerberg confirmând pentru prima dată în ultimii 18 ani o scădere a numărului de utilizatori activi, s-a manifestat prin prăbușirea cu 30% a cotației acțiunilor Meta. Altfel spus, gestul preventiv de separarea a identității Facebook ce cea a mega-corporației care a colectat de-a lungul timpului profituri uriașe a eșuat lamentabil, investitorii renunțând în masă la acțiunile companiei. Cu siguranță, nu este de ajutor nici faptul că Metaversul promis de Mark Zuckerberk reprezintă deocamdată doar o cheltuială enormă cu dezvoltarea de tehnologii avangardiste, anticipând abia peste câțiva ani o eventuală reintrare pe profit a companiei.

Deși în urmă cu doar câteva zile ar fi părut imposibil, NVIDIA este acum o companie mai valoroasă chiar și decât gigantul rețelelor de socializare Meta, valoarea de piață a companiei atingând 657.06 miliarde dolari, în timp ce hemoragia de capital declanșată la confirmarea declinului Facebook a șters 260 miliarde dolari din valoarea de paiață a proprietarului Meta, până la nivelul de 615.70 miliarde dolari. Astfel, NVIDIA se plasează pe locul 7 în topul companiilor americane cele mai valoroase după Berkshire Hathaway, cu o valoare de piață de peste 720 miliarde dolari.

nvidia

Pentru a pune lucrurile în perspectivă, valoarea acțiunilor NVIDIA era în urmă cu doar un an la puțin peste 115 dolari/bucata, compania crescând masiv după anunțul privind negocierile de achiziție a gigantului ARM, investitorii apreciind probabil pe bună dreptate, că uriașul portofoliu de tehnologii deținute de compania britanică va transforma NVIDIA într-o superputere pe segmentul tehnologiei. În timp ce vestea abandonării tranzacției a prăbușit cotațiile acțiunilor de la un maxim istoric de 346.47 dolari, până la nivelul actual de 263 dolari, valoare de piață a NVIDIA rămâne la un nivel foarte ridicat, justificat de succesul companiei care se bucură în continuare de cerere foarte mare pentru soluțiile sale GPU.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult