O bancă britanică testează carduri de debit cu senzor de amprentă

12.03.2019
O bancă britanică testează carduri de debit cu senzor de amprentă

Banca NatWest din Marea Britanie a pornit un program pilot pentru testarea unor noi carduri de debit care pot fi folosite prin autentificare biometrică. Noile carduri au un senzor de amprentă integrat, care permite plata contactless fără utilizarea unui PIN, fără semnătură pe chitanţă şi fără limite de plată. Această tehnologie nu este tocmai nouă, fiind testată în trecut şi în Africa de Sud şi în Italia.

Modul în care tehnologia funcţionează este relativ simplă, însă necesită ceva ce mulţi utilizatori din zilele noastre încearcă să evite: o vizită la ghişeul de la bancă. Pentru a înregistra o amprentă pentru autentificare, clienţii băncilor trebuie să meargă să o înregistreze folosind echipament dedicat, disponibil doar în sediile băncii, în cazul de faţă NatWest. Odată înregistrată, amprenta este stocată exclusiv pe card, nu şi pe serverele băncii sau într-o aplicaţie de mobil.

Acest lucru asigură un nivel de securitate ridicat, fiind imposibil ca amprenta să fie „copiată”. Toate plăţile „contactless” care sunt apoi realizate cu acest card necesită prezenţa amprentei pe zona dedicată cititorului. Băncile din Marea Britanie impun o limită de 30 de lire pentru plăţile contactless fără PIN, însă plăţile prin intermediul cardurilor cu amprentă vor fi nelimitate.

Tehnologia este dezvoltată de către compania Gemalto, care o vinde către bănci interesate din toată lumea. Compania speră ca tehnologia să permită în curând înregistrarea amprentei direct de pe telefonul mobil al utilizatorului, fără a fi necesară o vizită la bancă.

Desigur, cardurile cu autentificare biometrică sunt doar un pas într-o direcţie în care piaţa de plăţi merge de câţiva ani. Plăţile prin intermediul telefonului mobil şi accesoriilor inteligente precum ceasuri şi brăţări de fitness sunt în creştere, însă acestea nu sunt încă disponibile peste tot. Cardurile biometrice ar putea să ofere ceva similar până când băncile, companiile de tehnologie şi vânzătorii vor ajunge în punctul în care vor oferi suport pentru toate dispozitivele şi toate serviciile de procesare ale plăţilor.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult
Recomandare video