O țară europeană va accepta plata taxelor locale folosind criptomonede

04.09.2020
O țară europeană va accepta plata taxelor locale folosind criptomonede

O regiune din Elveția, recunoscută deja pentru deschiderea față de tehnologii high-tech din domeniul finanțelor, a anunțat o inițiativă pentru acceptarea de criptomonede ca mijloc de plată a taxelor locale, începând cu anul viitor.

Cantonul elvețian Zug se alătură orașului cu același nume și alte localități din zonă, introducând plata taxelor în Bitcoin și Ethereum.

Criptomonede ca mijloc de plată a taxelor, un experiment recurent

Oficialii regiunii cunoscută drept un „Crypto Valley” al Europei au declarat că programul pilot demarat începând cu luna februarie va permite companiilor locale și persoane fizice să-și achite taxele la bugetul local folosind criptomoneda preferată, până la echivalentul a 100.000 de franci elvețieni.

Totuși, autoritățile vin să spulbere visul celor care ar dori să profite de volatilitatea cotațiilor, achitând în criptomonede o valoare mai mică decât ar plăti în moneda națională:

„Nu asumăm niciun risc cu noua metodă de plată, deoarece primim întotdeauna suma în franci elvețieni, chiar și atunci când plătim în Bitcoin sau Ether”, a declarat directorul cantonal al finanțelor Heinz Taennler într-un comunicat.

Contribuabilii care doresc să-și plătească taxele plătească în criptomonedă vor trebui să trimită în prealabil o notificare către autoritățile fiscale, acestea în schimb returnând un cod QR cu adresa contului în care se va face plata respectivă.

Elveția nu este prima țară care experimentează cu folosirea criptomonedelor ca mijloc de plată pentru plata taxelor, un fost trezorier din statul american Ohio derulând un experiment similar în anul 2018. Inițiativa a fost însă un eșec, un tribunal local declarând programul ca fiind ilegal.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult