Oficial: NVIDIA renunță la achiziția Arm. SoftBank va lista producătorul de procesoare la bursă

08.02.2022
Oficial: NVIDIA renunță la achiziția Arm. SoftBank va lista producătorul de procesoare la bursă

NVIDIA a anunțat oficial că achiziția Arm Holdings de la SoftBank nu va mai fi finalizată. Anunțată în toamna anului 2020, această tranzacție, evaluată la 40 de miliarde de dolari, a fost criticată și blocată de diverse agenții de stat, cât și de concurenți de pe piața de tehnologie. Multe companii, printre care și Microsoft, au sugerat că NVIDIA va avea un avantaj în piață față de toate celelalte companii, întrucât tehnologiile Arm stau la baza dispozitivelor mobile, iar mai nou și la baza unor computere desktop sau chiar servere.

NVIDIA pierde peste un miliard de dolari

În timp ce NVIDIA se retrage din această afacere și pierde cu această ocazie peste 1 miliard de dolari, avansul pe care l-a depus în momentul în care a semnat inițial actele de achiziție, SoftBank va încerca în continuare să vândă părți din Arm Holdings. Soluția pe care compania japoneză o are este listarea Arm la bursă. Planul din prezent este ca Arm să devină o companie tranzacționată public în următoarele 12 luni.

Odată cu anularea acestei tranzacții, Arm Holdings va suferi și câteva schimbări la nivel intern. CEO-ul Arm, Simon Segars, a părăsit deja postul și este înlocuit de Rene Haas, președintele diviziei Arm IP, care se ocupa de proprietatea intelectuală (brevete, licențe, etc.) a companiei. Acesta este totodată și fost vice-președinte și fost manager general al diviziei de produse din cadrul NVIDIA. Se pare că Segars a cedat scaunul de CEO de bunăvoie, întrucât nu dorește să se implice în eforturile de listare la bursă, conform unui interviu pentru TechCrunch din partea lui Haas:

„A decis că în acest punct al carierei sale, timpul și energia necesare pentru listarea companiei la bursă și totul din jur nu era ceva ce își dorea să facă. Așa că a luat decizia să renunțe la post. Voi prelua eu funcția.”

Viitorul Arm este în Internet of Things și metavers

Tot Haas spune că Arm o duce bine și că va lucra pentru a dezvolta compania în domenii precum Internet of Things și metaverse:

„Compania o duce bine. Veniturile și nivelurile de profitabilitate sunt nemaivăzute în compania Arm și cu siguranță mai mari față de perioada dinainte de a ne alătura SoftBank. Dar, probabil mai importantă este diversificarea afacerilor față de perioada pre-SoftBank, întrucât suntem o companie mult mai puternică acum în zone precum cloud și centre de date, suntem o companie mai puternică în piețe precum cea a automobilelor și avem o oportunitate pentru dezvoltarea pe piețe de viitor, precum Internet of Things și metavers.”, a mai declarat Haas.

CEO-ul NVIDIA Jensen Huang a declarat că va continua să susțină Arm în viitor:

„Arm are un viitor strălucitor înainte și vom continua să îi susținem sub forma de licențiator pentru următoarele decenii. Arm este în centrul dinamicii industriei de procesoare. Chiar dacă nu vom fi o singură companie, vom lucra ca parteneri apropiați cu Arm. Investițiile semnificative pe care Masa le-a făcut, poziționează Arm pentru expansiune și pentru a propulsa procesoarele Arm mai departe de produse pentru clienți, către supercomputere, cloud, AI și robotică. Mă aștept ca Arm să fie cea mai importantă arhitectură de procesoare a următorului deceniu.”

sursa: TechCrunch

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult