Oppo ar fi închis MariSilicon, divizia sa pentru chipseturi

12.05.2023
Oppo ar fi închis MariSilicon, divizia sa pentru chipseturi

Deși nu a livrat niciodată un chipset complet, Oppo a făcut pașii premergători dezvoltând procesoare AI și cip-uri audio, rămânând doar să unească bucățile acestui puzzle într-o alternativă Snapdroagon sau Dimensity. Doar că, ambițiile par să fi fost înecate sub problemele legale care amenință să scoată cu totul produsele Oppo de pe piața europeană.

OPPO și-a făcut intrarea în piața cip-urilor custom în anul 2021, brandul administrat de gigantul chinez BBK anunțând MariSilicon X, un cip NPU dedicat pentru accelerarea funcțiilor AI oferite pe vârful de gamă OPPO Find X5 și alte câteva modele de telefoane. La scurt timp, OPPO a dezvăluit MariSilicon Y, un chipset audio care promitea unele avantaje precum procesare lossless ultra-clear pe 24-bit/192kHz, prin conexiunea bluetooth.

„Această modificare nu va afecta dispozitivele care folosesc deja MariSilicon X”, declară compania ca răspuns la o întrebare trimisă prin e-mail. Acest lucru probabil înseamnă, de asemenea, că orice dispozitive proiectate pentru a folosi cipul MariSilicon X (inclusiv nelansate) nu sunt afectate de această decizie. În schimb, închiderea diviziei ZEKU, responsabilă de cipurile personalizate ale producătorului, semnifică abandonarea oricăror planuri de extindere pe acest segment de piață.

Cert este că eforturile OPPO pentru diferențierea de alți producători smartphone s-au bazat mult mult pe cipul MariSilicon X, cip-ul folosit cu modelele OPPO Find și Reno asigurând procesare a imagini asistată de AI. Printre beneficii s-a numărat o reducere mai puternică a zgomotului, rezultând fotografii și videoclipuri mai bune în lumină scăzută. Cipul a facilitat, de asemenea, previzualizarea în timp real a efectelor de imagine și videoclipuri 4K HDR îmbunătățite.

În timp ce OPPO pierde acest atu, rivali precum Google, Vivo și Xiaomi continuă să dezvolte cip-uri custom pentru echiparea propriilor modele de telefoane, evoluțiile rapide în domeniul AI părând să alimenteze o nouă cursă a înarmării, în care brandurile smartphone cu mai puține resurse de investit riscă să fie lăsate în urmă de jucătorii mari.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult