Piaţa de smartphone-uri în octombrie 2018: Samsung este lider detaşat, Huawei vine puternic din urmă

10.12.2018
Piaţa de smartphone-uri în octombrie 2018: Samsung este lider detaşat, Huawei vine puternic din urmă

Piaţa de smartphone-uri din România este încă în creştere, companii precum Samsung, Huawei şi Apple înregistrând la sfârşitul lunii octombrie 2018 cele mai mari încasări de pe piaţă. Samsung continuă să fie lider şi la noi în ţară, însă Huawei pare să câştige teren mai repede decât în trecut. Între timp, Apple nu vinde la fel de multe unităţi precum principalii săi rivali, însă are încasări foarte mari de pe urma preţurilor ridicate ale dispozitivelor sale.

Conform zfcorportate.ro, Samsung ar putea fi una dintre puţinele companii care se pot lăuda cu afaceri anuale în România de 4,6 miliarde de lei, adică un miliard de euro. Această estimare este bazată în special pe vânzările din primele zece luni ale companiei, aceasta deţinând aproape 50% din piaţa de smartphone-uri locală.

Huawei este de asemenea într-o poziţie foarte bună, cu creşteri semnificative de unităţi de smartphone-uri vândute în 2018, şi cu o cotă de piaţă crescută cu 6% faţă de anul precedent. Estimările spun că Huawei deţine în acest moment peste 20% din piaţa de smartphone-uri la capitolul unităţi livrate, dar şi din punct de vedere al veniturilor încasate. În 2016, compania avea puţin peste 5% din piaţă. Veniturile companiei s-au dublat în 2018 pe piaţa din România.

În cazul Apple, în ciuda faptului că vinde de trei ori mai puţine unităţi decât Huawei, veniturile sunt aproximativ egale cu cele ale companiei chineze în România. Motivul este preţul crescut al acestor dispozitive. Chiar şi lansarea noii generaţii iPhone XS şi XR s-a făcut simţită, aceasta contribuind semnificativ la atingerea unui procent de aproximativ 25% din încasările de pe această piaţă în România.

În cele din urmă, Allview, brandul companiei Visual Fan din Braşov a scăzut de pe locul doi la numărul de unităţi vândute în ţară pe locul al patrulea. Pe locul al treilea a urcat acum Nokia, care a reuşit să vândă un număr dublu de unităţi în primele 10 luni ale lui 2018. Nokia se ţine bine şi din punct de vedere al veniturilor, compania fiind situată pe locul al patrulea în România, după Samsung, Huawei şi Apple.

Întreaga piaţă de smartphone-uri din România în primele zece luni a înregistrat 3 milioane de terminale vândute, de 3 ori mai multe decât în aceeaşi perioadă din 2013 şi de cinci ori mai multe decât în 2018. Faţă de 2017, creştera pieţei este de sub 10%. În acelaşi timp, piaţa de telefoane non-smart a scăzut sub un milion de unităţi la 800.000.

În ciuda creşterii mai mici decât în trecut la numărul de unităţi, din punct de vedere valoric, piaţa a crescut cu 30%, motivul principal fiind preţurile ridicate cerute de toţi producătorii de top pe segmentul high-end şi mid-range premium.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult