Președintele Trump încurajează preluarea TikTok de către Microsoft, chiar în timp ce promite interzicerea rețelei de socializare

03.08.2020
Președintele Trump încurajează preluarea TikTok de către Microsoft, chiar în timp ce promite interzicerea rețelei de socializare

Teren fertil pentru campaniile de propagandă derulate de Statul Chinez și suspectată de folosire ca instrument de supraveghere în masă prin intermediul aplicației de mobil, rețeaua de socializare TikTok este în pericol iminent de a fi interzisă în Statele Unite și multe alte țări. Sperând să taie răul de la rădăcină, administrația Trump dublează efortul interzicerii TikTok cu susținerea fățișă a unei eventuale preluări de către Microsoft, tranzacția estimată la 50-100 miliarde dolari scoțând rețeaua de socializare în plină ascensiune de sub influența agențiilor chineze de informații.

TikTok, amenințare pentru securitatea națională a SUA

Numărând este două miliarde de instalări, TikTok este cea mai mare și expansivă rețea de socializare cu acoperire internațională care nu se află deja, într-un fel sau altul, în sfera de influență a SUA. În timp ce compania-mamă, ByteDance, încearcă de zor să mimeze neafilierea politică și preocupare față de datele utilizatorilor, analize independente asupra aplicației de mobil au evidențiat tehnici sofisticate de ofuscare a codului și posibile funcții pe care dezvoltatorii aplicației au încercat din răsputeri să le lase cât mai puțin detectabile. De altfel, mai mulți specialiști în securitate cibernetică și-au exprimat în mod public opiniile, cum că aplicația TikTok ar trebui clasificată drept instrument spyware, sau malware. Din punct de vedere politic, TikTok este o amenințare la securitatea națională a SUA, încât persoanelor care lucrează sau au legături cu elemente ale aparatului de stat le este interzisă în mod expres deținerea unui cont pe TikTok sau folosirea în orice formă a platformei de socializare.

Când ar putea să se concretizeze tranzacția

Potrivit informațiilor apărute pe blogul oficial Microsoft, în urma unei conversații între CEO-ul Microsoft Satya Nadella și președintele Donald Trump, Microsoft a decis să continue discuțiile cu ByteDance, proprietarul TikTok, în încercarea de a achiziționa aplicația de socializare bazată pe distribuirea de clipuri video. Potrivit Microsoft, negocierile cu ByteDance s-ar putea finaliza până la 15 septembrie 2020, valoarea tranzacției și detaliile preluării urmând să fie anunțate ulterior.

Microsoft a declarat duminică că „apreciază pe deplin importanța abordării preocupărilor președintelui. Compania se angajează să achiziționeze TikTok sub rezerva unei verificări complete pe partea de securitate și analizarea eventualelor beneficii economice pentru Statelor Unite”. Printre avantaje economice enumerate ar fi adăugarea a 10000 de noi locuri de muncă pe care TikTok intenționează să le aducă în SUA în următorii trei ani, potrivit unui videoclip TikTok postat în aplicație în această managerul companiei pentru Statele Unite, Vanessa Pappas.

TikTok, sub „ocrotirea” Microsoft

TikTok și-a dobândit notorietatea cu o abordare inedită, promițând utilizatorilor celebritate, câștigată postând videoclipuri de 15 secunde sau 60 de secunde. Rețeaua TikTok este folosită de adolescenți, pre-adolescenți, și chiar de unii adulți.

Beneficiind din plin de măsurile pentru limitarea pandemiei COVID-19, TikTok a devenit o aplicație foarte populară pentru cei care caută noi modalități pentru trecerea timpului. În eventualitatea unei achiziții, Microsoft va deține și va opera TikTok în Statele Unite, Canada, Australia și Noua Zeelandă. Gigantul software ar putea solicita, de asemenea, altor companii să devină investitori minoritari.

Cert este că Microsoft se angajează să păstreze experiența care a adus platformei TikTok atât de mulți utilizatori, aplicând totodată standarde de securitate, confidențialitate și siguranță a datelor într-un mod exigent și transparent, ușor verificabil de către guvernele țărilor în care platforma de socializare este disponibilă.

Însă deocamdată, nu există nicio garanție că o tranzacție va fi finalizată, totul putând fi până la urmă, doar un joc politic prin care administrația Trump încearcă să intimideze China.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult