Principalul furnizor de chipseturi pentru telefoane iPhone, scos din activitate de un virus informatic

Autor: Aurelian Mihai 06.08.2018
Principalul furnizor de chipseturi pentru telefoane iPhone, scos din activitate de un virus informatic

TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Co) este cel mai mare fabricant de microprocesoare din lume, furnizor principal pentru Apple, Qualcomm, Nvidia, AMD şi alte nume celebre.

Incidentul apărut în cursul nopţii trecute a dus la oprirea simultană a producţiei în mai multe fabrici care găzduiesc echipamente costisitoare. Deşi informaţiile nu sunt foarte clare, este posibil ca întreruperea neplanificată să fi cauzat pierderi serioase companiei, prin distrugerea unor loturi de microprocesoare aflate în etape critice ale procesului de fabricaţie, care nu mai pot fi reluate odată ce au fost întrerupte.

Între timp, o parte din facilităţile afectate şi-au reluat activitatea, însă ar putea dura încă o zi pentru aducerea operaţiunilor la parametrii optimi de funcţionare.

Potrivit oficialilor companiei, TSMC a mai fost ţinta viruşilor informatici şi în trecut, dar aceasta este prima dată când incidentele perturbă activitatea de producţie. Cert este că incidentul nu a fost cauzat de către hackeri, compromiterea sistemelor informatice fiind în schimb rezultatul propagării de aplicaţi malware prin intermediul sistemelor informatice slab protejate.

Din păcate, încetinirea activităţii de producţie a venit la un moment critic pentru companiile care depind de microprocesoarele furnizate de TSMC, respectarea calendarului de lansări putând fi pusă sub semnul întrebării în cazul anumitor produse. Spre exemplu, TSMC a început să producă chipsetul A12 destinat următoarei generaţii de telefoane iPhone încă din luna mai 2018, folosind litografie pe 7nm. Chiar şi aşa, capacitatea de producţie este întinsă la limită pentru respectarea volumului de livrări solicitat de Apple, orice perturbare putând avea consecinţe asupra stocurilor de telefoane iPhone disponibile pentru lansarea din luna septembrie.

 

Tags: