Producția Apple ar putea frâna brusc din pricina blocajelor apărute la furnizorii de componente din China

Autor: Aurelian Mihai 08.10.2021
Producția Apple ar putea frâna brusc din pricina blocajelor apărute la furnizorii de componente din China

Prevestită încă de la finalul aceste veri, când Guvernul de la Beijing a interzis minarea de criptomonede pe teritoriul țării, actuala criză de energie lovește puternic în toate ramurile industriei cineze, inclusiv furnizorii de componente pentru produsele Apple.

Penele de curent și raționalizarea consumului prin oprirea sistematică a furnizării de electricitate către marii consumatori va induce probabil efecte în lanț, reverberând mult peste limitele teritoriale ale Chinei.

În mod ironic, problemele par să fie cauzate chiar de către Guvernul chinez, care a sistat pe criterii politice importurile de cărbune din Australia, principalul furnizor al țării. Consecința, foarte ușor previzibilă, a fost creșterea dramatică a costurilor pentru cărbune și gaze naturale, ambele fiind utilizate pe scară largă în țară pentru producerea de energie electrică. Beijingul este, de asemenea, nemulțumit de eșecul guvernelor regionale de a atinge obiectivele de reducere a emisiilor.

Deși sistarea temporară a activităților industriale era practicate și în trecut, atunci când nivelul de poluare a aerului depășea anumite limite, actuala situație este de cu totul altă natură, guvernele locale și regionale afirmând că alocarea energiei pentru populație este prioritară față de utilizarea industrială. Cu toate acestea, penele de curent par să afecteze în egală măsură atât centrele industriale cât și orașele țării.

Potrivit informațiilor preluate de publicația Nikkei Asia, furnizorii Apple, Amazon și ai altor branduri occidentale se luptă pentru a menține producția la un nivel adecvat, în pregătire pentru sezonul aglomerat de sărbători.

La un producător de accesorii electronice de dimensiuni medii din Zhongshan, provincia Guangdong, întreruperile de curent au devenit noul normal: „Au existat notificări sporadice de întrerupere a energiei electrice începând cu luna iunie, dar a devenit ceva obișnuit de la mijlocul lunii septembrie”, a declarat un reprezentant al companiei. Acum primim o notificare în fiecare săptămână care ne spune în ce zile din săptămâna următoare că vor întrerupe curentul.”

Tags: